Vlada mora da smanji akcize na gorivo

Dodajte komentar

Sve vrste goriva od danas su skuplje za jedan do tri centa. Nakon novog poskupljenja, jedanaestog po redu u ovoj godini, cijene goriva polako se približavaju cijenama iz maja 2022. godine, kada je novoizabrana vlada Dritana Abazovića iskoristila zakonsku mogućnost i smanjila akcize za 40 odsto kako bi pomogla privredi i građanima. Tada je cijena benzina 98 bila 1,77 eura po litru, a benzina 95 1,73 eura po litru, dok je litar dizela tada bio 1,76 eura.

Sada, nakon najnovijeg poskupljenja, benzin 98 je 1,70 eura, sedam centi manje nego tada, benzin 95 je 1,66 eura, takođe sedam centi manje nego u maju 2022. godine, dok je eurodizel trenutno 1,58 eura, što je 18 centi manje nego u maju 2022. godine kada je Vlada na predlog Ministarstva finansija smanjila cijene goriva za 21, odnosno 27 centi.

Vlada, po zakonu usvojenom u maju prošle godine, ima pravo da smanji akcize na gorivo do 50 odsto i poslanici i ekonomisti smatraju da bi to pravo mora la da iskoristi i pomogne građanima i privredi, jer je cijena goriva previsoka za crnogorske standarde.

Poslanik koalicije “Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Dejan Đurović smatra da je vrijeme da Vlada snizi akcize na gorivo jer novo poskupljenje goriva očigledno utiče na rast cijena, što ugrožava standard građana.

-Vrijeme je da se uradi sve što je u moći nadležnih da se poboljša stan dard građana koji je vidljivom inflacijom znatno ugrožen. Cijena derivata znatno utiče i na sve ostale aspekte života građana, naročito na povećanje životnih namirnica. Jasno je da se mora zaustaviti rast svih cijena, jer ovako idemo unedogled i kupovna moć i životni standard građana su svakim danom sve gori. U skladu sa situacijom, Vlada bi morala donijeti hitne mjere istakao je Đurović.

Da sve veće cijene goriva pre dstavljaju opterećenje za građane i privredu saglasan je i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, koji je ponovo apelovao na Vladu da snizi akcize.

-Kao što javnost upoznata, zakonsko rješenje kojim se omogućava umanjenje akciza do 50 odsto usvojeno  je upravo na predlog poslaničkog kluba Socijaldemokrata. Svjedočimo jedanaestom poskupljenju cijene goriva ove godine i smatramo da je potrebno korigovati iznos akciza, što smo zagovarali i prije ovog posljednjeg poskupljenja. Troškovi raznih dobara i us lu ga su drastično poras l i i zbog toga je neophodno da Vlada primijeni i ove mjere podrške građanima poručio je Mugoša.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović takođe je mišljenja da Vlada treba da reaguje i iskoristi zakonsku mogućnost.

Došli smo do 11. poskupljenja, ali dva su razloga zbog kojih je došlo do toga. Prvi je smanjivanje proizvodnje nafte i naftnih derivata za 30 odsto na svjetskom nivou, a to je uticalo na skok cijene, a moramo imati u vidu i da je turistička sezona u toku, te da država koristi situaciju za zaradu. To nije slučaj samo sa Crnom Gorom, to rade i druge države u regionu jer dolazi do veće potrošnje, čime država prikuplja značajnija sredstva u budžet nego u drugim mjesecima smatra Filipović.

Filipović očekuje da će država  u narednom periodu ipak sniziti akcize.

Država u ovom trenutku treba da razmišlja o snižavanju akciza, i ja mislim da će se to desiti u narednih mjesec do mjesec i po dana, kako bi došlo do pada cijena. Suštinski da bi se privreda i građani zaštitili ubuduće, treba uvesti strateške rezerve. Sniženje akciza je promptno rešenje, ali suštinski uvijek treba imati i rezervno rešenje, odnosno formirati robne rezerve, i u okviru njih obezbijediti određene količine naftnih derivata, ne bi li u kriznim situacijama država moglauskočiti i direktno pomoći građanima zaključuje Filipović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović nedavno je za “Dan kazao da rade analize, ali da i dalje ne razmatraju smanjenje akciza na gorivo, dok je juče saopštio da će aktivirati zakonsku mogućnost ako se nastavi rast cijena goriva.

Naredni obračun 25. septembra

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun bi trebalo da bude 25. septembra, dok će eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiti od 26. septembra. Odnosno, 25. septembra ćemo znati koliko će nas koštati gorivo od 26. septembra do 10. oktobra.

Drastičan skok cijena počeo nakon rata u Ukrajini

Cijene goriva počele su drastično da rastu nakon invazije Rusije na Ukrajinu i niza odluka na svjetskom nivou koje su nakon toga uslijedile. Sve to je dovelo da je samo u jednom navratu cijena eurodizela skočila za 29 centi po litru. Taj skok desio se polovinom marta, dvije i po sedmice nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Iako je skok cijena goriva u tom momentu bio neizdrživ za građane i privredu, na reakciju Vlade se čekalo skoro dva mjeseca. Razlog zbog kojeg građanima i privredi nije odmah smanjena cijena goriva, kao što je to bio slučaj u skoro svakoj državi bila je, naravno, politika.

Početkom februara, 20 dana prije početka rata u Ukrajini, GP URA je sa DPS-om i ostatkom opozicije oborila vladu Zdravka Krivokapića, dok u Skupštini nisu Htjeli da zakazuju sjednicu na kojoj bi se usvojile izmjene zakona i omogućilo smanjenje akciza na gorivo i logično smanjenje cijena goriva, takođe, iz političkih razloga. I tako su se građani našli između dvije vatre i zbog političkih igarabez granica plaćali preskupo gorivo dva mjeseca. Tek kada se dogovorila manjinska vlada, krajem aprila, proradio je i parlament, pa je usvojio izmjene zakona kojima je omogućeno Vladi da može da smanji akcize na gorivo do 50 odsto.

Vlada je na predlog MF-a smanjivala akcize do kraja 2022. godine. Akcize su bile smanjivane do 50 odsto, a potom, kako su se cijene na globalnom tržištu smanjivale, tako su i oni smanjivali akcize i na kraju, početkom 2023. godine, potpuno su ukinuli odluku o umanjenju akcize.

Umanjenje akciza na gorivo državu je uskratilo za oko 50 miliona eura, odnosno tolikim iznosom su pomogli privredu i građane u 2022. godini.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *