Meloni pritiska EK da se okonča Lufthansino preuzimanje ITA

Dodajte komentar

Italijanska premijerka Giorgia Meloni traži od Evropske komisije da podrži sporazum prema kojem bi njemački avio prevoznik Lufthansa preuzeo manjinski udio u italijanskoj kompaniji ITA.

“Čudno je da Evropska komisija blokira rješenje problema ITA-e”, rekla je Meloni, nakon samita G20 u Nju Delhiju.

Lufthansa će preuzeti 41 odsto udjela u ITA-i, koja je stvorena 2020. godine nakon restrukturiranja propale Alitalije. Početno ulaganje iznosilo bi 325 miliona eura.

Italijanska vlada preuzela je kontrolu nad posrnulim prevoznikom u martu 2020. godine, nakon nekoliko neuspješnih ponuda za preuzimanje. Službeni Rim i Lufthansa Group razgovarali su nekoliko mjeseci i krajem aprila 2020. objavili sporazum koji još čeka zeleno svjetlo Brisela.

Za odluku je odgovoran evropski komesar za privredu Paolo Gentiloni, socijaldemokrata i bivši italijanski premijer koji pripada suparničkoj političkoj stranci od premijerkine krajnje desne Braće Italije, piše agencija dpa.

Sporazum o preuzimanju podliježe analizi zakona o tržišnoj utakmici i na nacionalnom i na evropskom nivou, a u fokusu bi trebalo da bude potencijalna monopolitička pozicija na aerodromima u Rimu i Milanu.

Trenutno, Lufthansa grupa uglavnom obavlja transfer putnika iz bogatije regije sjeverne Italije prema Minhenu letovima koje obavlja kompanija Air Dolomiti. ITA bi trebalo da joj osigura tržišni udio u okruženju kojim dominiraju strani niskobudžetni prevoznici poput Ryanaira i Easyjeta.

Lufthansa je već preuzela bivše državne aviokompanije u Švajcarskoj, Austriji i Belgiji. Nasljednika belgijske Sabene, Brussels Airlines, preuzela je iz dvije faze, u početku takođe s manjinskim udjelom, a zainteresovana je i za portugalski TAP.

Al Jazeera

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *