Za stanarinu diplomata država godišnje daje 1,64 miliona eura

Dodajte komentar

Iznajmljivanje poslovnih prostora za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) na godišnjem nivou državu Crnu Goru košta 1,64 miliona eura, pokazuju podaci koje je Pobjedi dostavilo Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

“Crna Gora trenutno ima 39 diplomatsko-konzularnih predstavništava, i to 28 ambasada, šest misija, četiri generalna konzulata i jednu kancelariju”, rekli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog vladinog resora su naveli da objekti diplomatsko-konzularnih predstavništava koji su u imovini države su Ambasada u Belgiji i misija Crne Gore pri Evropskoj uniji (dva DKP-a dijele jedan poslovni objekat), Ambasada u Bosni i Hercegovini, Ambasada u Hrvatskoj, Ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama, Ambasada u Sloveniji, misija Crne Gore pri NATO (u vlasništvu države je dio zgrade NATO-a, gdje se nalaze prostorije ovog DKP-a).

“Za ostala diplomatsko-konzularna predstavništava se iznajmljuju poslovni prostori, ukupno 29 (u dva slučaja se po dva DKP-a nalaze u istom prostoru). Za iznajmljivanje poslovnih prostora za potrebe DKP-a na godišnjem nivou izdvaja se 1.643.701,77 eura”, kazali su iz MVP-a ne precizirajući iznos pojedinačnih renti za diplomatsko-konzularna predstavništva.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopštili su da se u pogledu širenja diplomatsko-konzularne mreže, Vlada Crne Gore od obnove nezavisnosti, opredijelila za izgradnju i širenje mreže dinamikom koja će pratiti ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva, te adekvatnu zastupljenost na geostrateški najvažnijim adresama.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *