Kako je 11. septembar uticao na različita tržišta: Za tren je ugušeno 18.000 preduzeća

Dodajte komentar

Kada su Ameriku 11. septembra 2001. napali teroristi, cijela poslovna zajednica je osjetila udarac. Berze su odmah skočile, a skoro svaki sektor privrede je ekonomski oštećen. Američka ekonomija je već patila od umjerene recesije nakon balona dotkoma, a teroristički napadi su dodatno nanijeli štetu poslovnoj zajednici koja se bori.

Za čudo, tržišta i poslovanje uopšte su se oporavili za relativno kratko vrijeme. Do kraja godine, američki bruto domaći proizvod (BDP), ukupna vrijednost svih dobara i usluga, porastao je u odnosu na prethodnu godinu za oko 1 odsto, na više od 10 biliona dolara, što pokazuje da ekonomija nije bila kritično uzdrmana napadima 11. septembra.

U stvari, prema Birou za ekonomske analize (BEA) , BDP je porastao za 2,7 odsto u četvrtom kvartalu 2001.

Teroristički napadi na Ameriku 11. septembra izazvali su značajnu ekonomsku štetu neposredno nakon toga, širivši se kroz globalna finansijska tržišta. Avio-kompanije i osiguravajuće kompanije su odmah bile najteže pogođene, a američke berze su pale za više od 10 odsto u danima nakon toga.

Uprkos svom trajnom uticaju na američku psihu, ekonomski i finansijski uticaj 11. septembra bio je prilično prigušen, a tržišta su se u mjesecima nakon toga vratila na nove maksimume. Tome je delimično pomogla otporna američka ekonomija, zajedno sa podrškom i podsticajima savezne vlade.

Reakcija tržišta

Očekujući haos na tržištu, paničnu prodaju i katastrofalan gubitak vrijednosti nakon napada, Njujorška berza (NYSE) i Nasdak (američka elektronska deonička berza) ostali su zatvoreni do 17. septembra, što je najduže gašenje od 1933. Štaviše, mnoge trgovačke, brokerske i druge finansijske kompanije imale su kancelarije u Svetskom trgovinskom centru i nisu mogli da funkcionišu nakon tragičnog gubitka života i rušenja obe kule.

Prvog dana trgovanja na NYSE nakon 11. septembra, tržište je palo za 684 poena, što predstavlja pad od 7,1 odsto, postavljajući rekord u tom trenutku za najveći gubitak u istoriji berze za jedan trgovački dan.