Njemačkom građevinskom sektoru prijeti kolaps

Dodajte komentar

Njemačkom građevinskom sektoru prijeti kolaps jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je čelnik njemačkog udruženja preduzetnika (ZDH) Jorg Ditrih (Jorg Dittrich).

„U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da pritisne kočnicu. Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključan je za zanate, a ovom sektoru prijeti potpuni kolaps“, naveo je Ditrih, prenosi Seebiz, pozivajući se na Bild.

Prema njegovim riječima, razrađivani su projekti koji su godinama ugovarani i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo. „Ukoliko vlada ne bude preduzela mere da se tom suprotstavi, doći će do pada kapaciteta“, rekao je šef ZDH.

On je ocijenio da vladajuća koalicija nije uradila ništa u pogledu deregulacije, kao i da su propisi ostali podjednako složeni, a programi subvencija samo „kap u moru“.

Visoke cijene i povišene kamatne stope posebno su pogodile potražnju u sektoru nekretnina. Ministarstvo građevinarstva predložilo je fiskalne mjere za podsticanje stanogradnje, a Ditrih je istakao da treba okupiti sve aktere, od kreditora do građevinskih udruženja i nadležnih ministarstava kako bi se pomoglo sektoru građevine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *