Farmaceutski sektor zaslužan za rast danskog BDP-a

Dodajte komentar

U prvom polugodištu ove godine danski je BDP porastao za 1,7 posto na godišnjem nivou, za što je, kako prenosi francuska novinska agencija AFP, gotovo sve zasluge pripalo farmaceutskoj industriji, tačnije Novo Nordisku. Veliki rast potražnje za lijekovima za dijabetes i mršavljenje uvelike je povećao prihode.

Bez farmaceutske industrije, danski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio bi se za 0,3 posto u prvoj polovini godine.

“Da nije bilo Novo Nordiska, ne bi bilo ni ekonomskog rasta”, komentirao je Las Olsen, glavni ekonomist Danske Bank, polugodišnje podatke.

Novo Nordisk postao je najvrjednija evropska kompanija nakon naglog porasta potražnje za njegovim lijekom za mršavljenje protiv dijabetesa tipa 2 Ozempic i lijekom za mršavljenje Wegovy. Oba se propisuju na recept.

“Ovako nešto još nismo vidjeli. To mijenja sliku cijele ekonomije”, rekao je za AFP Jonas Petersen, analitičar Statističkog ureda Danske. Palle Sorensen, glavni ekonomista banke Nykredit, dodao je da je obim danske industrijske proizvodnje 40 posto veći nego prije pandemije covida-19, dok se nije značajno promijenio u eurozoni i SAD-u.

U Novo Nordisku, koji ujedno uplaćuje najviše poreza u dansku državnu blagajnu, u prvom polugodištu ove godine zabilježen je čak 157-postotni porast prodaje lijekova za dijabetičare. Tržišna kapitalizacija kompanije dostigla je 2.980 milijardi danskih kruna (400 milijardi eura), čime je 1. septembra istisnula francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH s pozicije kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom u Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *