Podaci iz Kine zadržali cijene nafte blizu 90 dolara po barelu

Dodajte komentar

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 90 dolara po barelu budući da je ulagače zabrinuo pad kineskog izvoza, potisnuvši u drugi plan najavu smanjenog snabdevanja iz Saudijske Arabije i Rusije.

Cijena barela sirove nafte tipa Brent jutros je na nivou oko 89,8 dolara, dok je barel američke WTI 86,6 dolara, po portalu OilPrice
Trgovce je ove sedmice zatekla objava Saudijske Arabije da će smanjivati snabdijevanje milion barela dnevno do kraja godine. Očekivali su da će odluku o smanjenom snabdijevanju produžiti do kraja oktobra. I Rusija je objavila da će smanjivati izvoz do kraja godine, za 300.000 barela dnevno.

Dva vodeća izvoznika plasiraće tako na tržište manje barela povrh dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o smanjivanju proizvodnje do kraja iduće godine.

Podršku cijeni pruža i pad zaliha nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj nedelji, 5,5 miliona barela, prema procjenama izvora koji se pozivaju na izveštaj Američkog instituta za naftu (API), objavljeno dan kasnije, u sredu, zbog praznika na početku sedmice.

Raspoloženje na tržištu prigušio je pak podatak o padu kineskog izvoza u avgustu, četvrti mjesec zaredom, zbog slabe strane potražnje u uslovima podignutih kamatnih stopa i trgovinskih sporova sa SAD.

Izvoz se na godišnjem nivou smanjio 8,8 odsto, na uvoz za 7,3 odsto. Ulagače je donekle umirio skok uvoza sirove nafte, za čak 30,9 odsto.

„Ulagače koji spekulišu s rastom cijena pokolebao je smanjeni izvoz kineskih proizvoda, uprkos povećanju uvoza nafte“, objasnio je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz PVM Oila.

Cijene je zakočilo i pojačano snabdijevanje iz Irana i Venecuele, koja bi mogla nadomestiti dio saudijskog i ruskog izvoza.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *