Stambena izgradnja u eurozoni opada najbrže od početka pandemije

Dodajte komentar

Visoke stope zaduživanja potiskuju potražnju za novim hipotekama i smanjuju cijene kuća dok troškovi izgradnje rastu

Stambena izgradnja u eurozoni pala je najbržim tempom od početka pandemije nakon što su rastuće kamatne stope i visoka inflacija pogodili građevinski sektor, pokazuje istraživanje koje prenosi Financial Times.

Nagli porast troškova zaduživanja, nakon neviđenog porasta kamatnih stopa Euvropske centralne banke u prošloj godini, potisnuo je potražnju za novim hipotekama, smanjio cijene kuća i u kombinaciji s visokom stopom inflacije naglo povećao troškove izgradnje novih stambenih nekretnina.

HCOB Indeks menadžera nabavke u građevinarstvu eurozone, koji prati ukupnu aktivnost u sektoru, spustio se s 43,5 u julu na 43,4 u avgustu, što je najniže ove godine, čime se spustio ispod nivoa 50 koja dijeli rast od kontrakcije.

Prema istraživanju, izgradnja kuća pala je najbrže od aprila 2020., dok su komercijalna izgradnja i infrastrukturne aktivnosti takođe opale, ali sporije. Pad ukupne izgradnje bio je najveći u Njemačkoj, ali je pao i u Francuskoj i Italiji.

“Ovo nije dobro vrijeme za izgradnju u eurozoni”, rekao je Cyrus de la Rubia, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke. “Posebno one kompanije usmjerene na stambeni sektor nalaze se u teškom položaju.”

Pad građevinske aktivnosti, koja čini oko 9 posto proizvodnje u eurozoni, dodatno će oslabiti šanse za ekonomiju Eurozone jer ekonomisti upozoravaju da postoji opasnost od pada u drugoj polovini godine.

Cijene kuća u eurozoni pale su 0,9 posto u prvom tromjesečju u odnosu na godinu ranije, što je prvi pad nakon više od decenije, odražavajući skok u troškovima zaduživanja. Prosječna stopa za novu hipoteku na period od 10 godina više se nego udvostručila s 1,32 posto početkom prošle godine na 3,45 posto u julu, pokazuju podaci ECB-a.

Istraživanje PMI-a pokazalo je da su nove narudžbe u građevinskom sektoru pale 17. mjesec zaredom, iako je pad bio najblaži od februara. Cijene inputa rasle su nešto brže, iako ispod dugogodišnjeg prosjeka. Rokovi isporuke smanjeni su već četvrti mjesec zaredom.

Građevinske kompanije smanjile su broj zaposlenih šesti mjesec zaredom u avgustu, bržom stopom nego u julu, odražavajući nastavak pada povjerenja u izglede za nadolazeću godinu.

Rezultati ankete došli su nakon što su grupe poslovnih lobista pozvale njemačku vladu da interveniše kako bi pomogla krizom pogođenoj građevinskoj industriji, nakon talasa stečaja koji je ugasio veliki broj developera nekretnina u zemlji.

Nekoliko njemačkih preduzetnika podnijelo je zahtjev za stečaj u proteklih nekoliko nedjelja, među njima tri kompanije za komercijalne nekretnine sa sjedištem u Düsseldorfu Gerch, Centrum Group i Development Partner, kao i Euroboden iz Münchena i Project Immobilien Gruppe iz Nürnberga, koji grade i stambene i poslovne objekte.Veliki zemljoposjednici kao što su Vonovia i Aroundtown najavili su velike otpise imovinskih portfelja.

Troškovi izgradnje novih stambenih nekretnina u eurozoni porasli su 11,5 posto prošle godine, što je najbrži tempo u istoriji, prema zasebnom indeksu proizvođačkih cijena u sektoru koji je u julu objavio Eurostat.

Proizvodnja u građevinskom sektoru eurozone smanjena je za 1,1 posto u drugom tromjesečju u poređenju s prethodnim tromjesečjem, nakon što je u prvom tromjesečju porasla za 2,6 posto, pokazuju najnoviji podaci.

U srijedu je bilo još loših vijesti za privredu eurozone jer je maloprodaja u bloku pala za 0,2 posto u julu u odnosu na prethodni mjesec, što je prema Eurostatu smanjilo godišnji pad na 1 posto.

Izvor: Financial Times

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *