Stagnacija švajcarske ekonomije u drugom kvartalu

Dodajte komentar

Švajcarska privreda stagnirala je u drugom tromjesečju ove godine što označava usporavanje nakon oporavka koji je ostvaren na početku godine, budući da su smanjena ulaganja anulirala stabilnu ličnu potrošnju, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo privrede.

Bruto domaći proizvod (BDP) zadržao se na nivou iz prva tri ovogodišnja mjeseca kada je uvećan za 0.9 odsto, kada se isključe sportske manifestacije, prenosi agencija “DPA”.

I uključivanje sportskih događanja u računicu nacionalnog performansa, uz vezane aktivnosti rekreacije, ali i izvoza i uvoza usluga, pokazuje stagnaciju aktivnosti u periodu od aprila do juna i sporiji rast BDP-a u prva tri ovogodišnja mjeseca, za 0.3 odsto.

Dodana vrijednost u industriji smanjila se u periodu od aprila do juna, a u uslužnom sektoru ponovo je bilježila iznadprosječni rast, pokazuju švajcarskog ministarstva privrede.

Lična potrošnja u drugom kvartalu porasla je za 0.4 odsto, a dok je državna potrošnja ostalo gotovo nepromijenjena u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca. Investicije kompanija u opremu i softver smanjene su pak za 3.7 odsto. Izvoz robe pao je za 1.2 odsto dok je izvoz usluga porastao za 2.6 odsto.

Najizrazitije se smanjio uvoz robe, za čak 7.2 odsto, dok je uvoz usluga uvećan za 1.5 odsto. Na godišnjem nivou švajcarska privreda porasla je u periodu od aprila do juna samo 0.5 odsto, nakon 1.5-odstotnog povećanja u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Kada se isključe sportska događanja, stopa rasta iznosila je u drugom tromjesečju 1.1 odsto, a na početku godine 1.8 odsto, prenosi “DPA”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *