Cijene nafte iznad 90 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu iznad 90 dolara, jer ulagači vagaju pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji nagovještava tijesno snabdijevanje, naznake slabosti kineske ekonomije i pad cijena gasa u Evropi.

Cijena barela s rokovima isporuke u decembru bila je na londonskom tržištu nakon podna viša 30 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 90,33 dolara.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u decembru se trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 82,41 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta je poljuljala informacija da bi američki predsjednik, Joe Biden, mogao na tržište plasirati još barela iz strateških rezervi, kako bi obuzdao rast cijena uoči izbora za Kongres.

Barijeru cijenama predstavljao je i pad veleprodajnih cijena gasa u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj u ovoj sedmici, zbog blagih temperatura, punih skladišta i velikog broja tankera s tečnim prirodnim plinom (LNG).

“Izgledi za evropske cijene gasa u nadolazećim mjesecima pogoršani su, a s njima i izgledi za prelaz s gasa na naftu”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Trgovce zabrinjava i stanje u kineskoj ekonomiji zbog strogih mjera suzbijanja covida-19.

Kina je ove sedmice iznenadila odlaganjem objave podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju, pa ulagači strahuju da će izvještaj pokazati slab rast aktivnosti.

Pojavile su se ipak naznake oživljavanja kineske potražnje, pa su tako privatna rafinerija Zhejiang Petrochemical (ZPC) i državna ChemChina dobile dodatne uvozne kvote.

Podršku cijenama pruža skoro stupanje na snagu u Evropskoj uniji (EU) embarga na rusku naftu i derivate, u decembru odnosno februaru, i smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, od novembra, za dva miliona barela dnevno.

“Smatramo da bi cijene u narednim mjesecima morale porasti iznad 100 dolara po barelu da bi rast potražnje usporio i da bi se obnovila ravnoteža između ponude i potražnje, s obzirom na to da su zalihe nafte na najnižem nivou u više godina”, rekli su analitičari UBS-a.

Podršku cijenama pružio je i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, za oko 1,3 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 92,16 dolara, što znači da je bila niža 1,98 dolara.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *