25 najboljih dionica u modernoj istoriji (infografika)

Dodajte komentar

Od 28.114 javno listiranih američkih kompanija analiziranih tokom prošlog vijeka, 25 najboljih dionica stvorilo je skoro trećinu cjelokupnog bogatstva dioničara. Drugim riječima, samo 0,1% dionica donijelo je više od 17,6 triliona dolara u novčanike investitora.

U narednoj infografici korišćeni su podaci Henrika Bessembindera sa Univerziteta Arizona State kako bi se prikazali najbolje dionice prošlog vijeka.

Kako se izračunava stvaranje bogatstva dioničara?

Bessembinder je napravio tri koraka kako bi izmjerio doživotno stvaranje novca dioničarima:

  • Uzima se dionica iz baze podataka Centra za istraživanje cijena od 1926. (ili kada je dionica prvi put uvrštena) do 2022. (ili kada je dionica skinuta sa liste).
  • Izmjerena je promjena cijene dionica, kao i novčani tokovi , uključujući dividende, spinoffe, otkupe dionica i nova izdavanja dionica.
  • Izračunat je  višak ostvarenog bogatstva u poređenju sa ulaganjem u jednomjesečne trezorske zapise u istom vremenskom periodu.

Ako je kompanija izašla iz baze podataka tokom perioda, Bessembinder je izračunao svoj prinos za brisanje na osnovu svih prihoda od spajanja ili akvizicija, kao i procjene bilo koje preostale vrijednosti nakon brisanja.

GM je jedina kompanija u top 25 koja je skinuta sa liste prije decembra 2022. Njegov drugi IPO 2010. smatran je novom kompanijom, a ne kontinuiranim stvaranjem bogatstva.

25 najboljih dionica u modernoj istoriji

Apple zauzima prvo mjesto, stvorivši skoro 5% ukupnog bogatstva dioničarima. Od iPod-a do iPhonea, Appleova sposobnost da nastavi s inovacijama pomogla mu je da stekne bazu vjernih obožavalaca i dala je kompaniji moć pri određivanju cijena. Apple je najprofitabilnija američka kompanija.

ExxonMobil je jedina netehnološka kompanija među pet najboljih. Kada su se Exxon i Mobil spojili 1999. godine, to je bilo najveće spajanje u istoriji i ExxonMobil je privremeno postao najveća svjetska javna kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Nedavno je kompanija ostvarila rekordan profit u 2022. godini zbog visokih cijena nafte.

Lista takođe prikazuje kako su se obrasci stvaranja bogatstva mijenjali tokom vremena. Dok su glavni energetika i potrošačka roba češći među starijim kompanijama na rang listi, dionice koje su stvorile ogromno bogatstvo u posljednjih nekoliko godina su tehnološke ili finansijske kompanije.

Izvor: Visualcapitalist.com

Prevod i obrada: Bankar.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *