Margrethe Vestager i službeno kandidatkinja za šeficu EIB

Dodajte komentar

Dankinja Margrethe Vestager boriće se za mjesto predsjednice Evropske investicione banke (EIB) sa španskom ministarkom ekonomije Nadiom Calvino.

Izvršnoj potpredsjednici Evropske komisije Margrethe Vestager odobren je neplaćeni odmor koji će koristiti tokom kampanje za dužnost predsjednice Upravnog odbora Evropske investicijske banke (EIB) pošto je danska vlada službeno kandidovala za to mjesto.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen odobrila je neplaćeni dopust izvršnoj potpredsjednici Vestager ističući da se “tokom tog perioda i dalje primjenjuju relevantne odredbe Ugovora i Kodeksa ponašanja za članove Komisije”, prenijela je Hina.

Tokom privremenog odmora dio dužnosti potpredsjednice Vestager, koje se odnose na koordinaciju digitalnih politika preuzeće potpredsjednica Vera Jourova, a politiku tržišne utakmice preuzeće komesar Didier Reyndes.

Von der Leyen je takođe odlučila da potpredsjednik Margaritis Schinas preuzme resor inovacija i istraživanja dok se ne imenuje nova članica Komisije iz Bugarske umjesto Marije Gabriel. Kandidatkinja za tu poziciju Iliana Ivanova u međuvremenu je saslušana pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta.

Dankinja Margrethe Vestager, koja je godinama zadužena za tržišnu politiku i postala je poznata po izricanju velikih finansijskih kazni za digitalne divove poput Googlea i Applea, boriće se za mjesto predsjednice EIB sa španskom ministarkom ekonomije Nadiom Calvino.

Nova predsjendica EIB-a preuzeće dužnost u januaru 2024, a odluku bi sredinom ovog mjeseca trebalo da donesu ministri finansija država članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *