Azijska tržišta: Indeksi mješoviti, dionice Evergrandea porasle 70 posto

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita u četvrtak, nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do kraja godine.

Dionice kineskih nekretnina uvrštene na berzu u Hong Kongu porasle su, a Evergrande je prednjačio, skočivši za više od 70%. Hang Seng indeks nekretnina porastao je za 4%, ali je širi Hang Seng indeks pao za 0,3%, produživši gubitke od utorka. Tržišta kontinentalne Kine takođe su pala, s CSI 300 padom od 0,7%.

Fjučersi nafte Brent trgovali su se po 90,04 dolara po barelu, zatvorivši se iznad granice od 90 dolara prvi put od novembra. Zapadni Texas Intermediate u SAD-u terminskim ugovorima sirove nafte trgovalo se blizu 86,69 dolara po barelu, što je također najviša vrijednost u 10 mjeseci, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija je u srijedu objavila da će produžiti smanjenje od milion barela dnevno do kraja prosinca, dok je Rusija rekla da će smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno.

Drugdje u Aziji, japanski Nikkei 225 porastao je 0,54%, dok je Topix porastao 0,54%. Zasebno, južnokorejski Kospi pao je za 0,62%, ali je Kosdaq porastao za 0,25%.

U Australiji je S&P/ASX 200 izgubio 0,83%, nakon što je zemlja zabilježila godišnji rast bruto domaćeg proizvoda od 2,1% u drugom tromjesečju, malo više od očekivanja ekonomista koje je anketirao Reuters.

Tokom noći u SAD-u sva su tri glavna indeksa izgubila tlo pod nogama jer je rast cijena sirove nafte uticao na dionice.

Dow Jones Industrial Average izgubio je 0,56%, dok je S&P 500 pao 0,42%. Nasdaq Composite pao je za 0,08 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *