Podgoričko Zelenilo u minusu 267.000 eura

Dodajte komentar

Preduzeće Zelenilo u minusu je 267.000 eura. To je za “Dan” potvrdio Petar Krivokapić, v.d. izvršnog direktora ovog preduzeća. On je istakao da su od Glavnog grada i Sekretarijata za finansije dobili podršku kako bi mogli redovno da izmire nagomilane obaveze prema dobavljačima i plate zaposlenima.

<!–more–>

– Dolaskom na funkciju v.d. izvršnog direktora Zelenila zatekao sam određene organizacione probleme, minus u poslovanju od 267.000 eura i velike rashode. Reviziji ću prepuštiti prošlost. Želim da gledamo naprijed i da kroz nove ideje, projekte i planove kao i kroz izmjene i dopune sistematizacije unapređujemo i pripremamo organizaciju za nove izazove. Od Glavnog grada i Sekretarijata za finansije dobili smo podršku kako bi mogli redovno da izmirujemo nagomilane obaveze prema dobavljačima i plate zaposlenima, koje su opterećene i velikim brojem prekovremenih sati – rekao je Krivokapić.

Krivokapić kaže da je efikasnost odmah povećana u svim segmentima rada.

– Uspjeli smo u sezoni košenja odgovoriti izazovima novih zelenih i održivih vizija gradske uprave sa ciljem povećanja kvaliteta života u Podgorici kroz povećanje i uređenje javnih zelenih površina. Cilj je uvesti sistem odgovornosti na svim nivoima, sa pažnjom dobrog domaćina smanjiti rashode i staviti u funkciju proširenje obradive površine, zatim povećati i komercijalizovati sopstvenu rasadničku proizvodnju kako bi se vremenom povećavala prihodna strana – kazao je Krivokapić.

Zelenilo je realizovalo pilot projekat kompostiranja biljnog otpada.

– Na taj način ćemo izbjeći problem deponovanja biljnog otpada i štetu po okolinu kontrolisanim paljenjem. Pokrenuli smo inicijativu prema EPCG Solar za ugradnju solarne elektrane na krovu poslovne zgrade Zelenila, kako bi uz 20 odsto subvencije Eko fonda na održiv način dugoročno smanjili troškove električne energije i okrenuli se zelenim tehnologijama. U tom cilju planirana je zamjena voznog parka prvim električnim vozilima i brendiranje vozila kako bi ponuda i usluge Zelenila bili dostupniji građanima, a ličnim primjerom uticali na svijest građana, smanjili svakodnevne troškove i smanjili zagađenje Podgorice – kaže Krivokapić.

Rasadnik je dobio protivpožarnu zaštitu. Kako kaže Krivokapić, od 12 hektara površine kojom raspolažu u funkciji primarne rasadničke proizvodnje je trenutno četiri hektara.

– Izvršena je popravka mehanizacije i otpočeli smo sa pripremom dodatnih površina, jer vjerujemo da dugoročno postoji potencijal za unapređenje rasadničke proizvodnje ali i brzo povećanje komercijale aktivnosti najprije kroz naš jedini maloprodajni objekat na ulazu u gradsko groblje Čepurci. Planirano je da kompletna ponuda rasadnika bude vidljiva i brže dostupna potencijalnim kupcima prvo kroz naše postojeće digitalne kanale, a nakon sticanja uslova nadamo se i prodaji putem e comerca. Napominjem da su u toku pripreme za popravku staklenika u čiju sanaciju nije uloženo od njegove izgradnje 2008 godine – ističe Krivokapić.

Krivokapić kaže da su u pregovorima sa Komunalnim preduzećem Danilovgrad oko uspostavljanja saradnje kroz stručnu pomoć i usluge mehanizacije, a otvoreni su za saradnju i sa drugim opštinama.

– Pripremamo se za realizaciju najvećeg projekta u gradu, pošumljavanja sa 100.000 sadnica kroz pravljenje tzv. zelenog prstena. Pozivamo sve zainteresovane koji nam mogu pomoći da nas podrže logistički kako bi što spremnije dočekali sezonu sadnje i već u oktobru i Podgoricu oplemenili, do sada, najvećim akcijama pošumljavanja – rekao je Petar Krivokapić.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *