Plodna saradnja Kine i ASEAN-a: Bilateralna trgovina 2022. godine dostigla 975,3 milijarde dolara

Dodajte komentar

Ove godine se obilježava deset godina od Inicijative „Pojas i put“, prijedloga izgradnje bliske zajednice sa zajedničkom budućnošću Kine i Asocijacije jugoistočnih azijskih nacija (ASEAN), kao i 20. godišnjica pridruživanja Kine ASEAN-u.

Na Specijalnom samitu ASEAN-a i Kine povodom obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa ASEAN-a i Kine 2021. godine, obije strane su uspostavile sveobuhvatno strateško partnerstvo koje je smisleno, suštinsko i od obostrane koristi. Tokom godina, Kina i ASEAN su održavali dobru komunikaciju i saradnju u raznim okvirima. Na ekonomskom planu, Kina je potpisala sporazume o bilateralnoj saradnji sa svih deset zemalja članica ASEAN-a o saradnji na „Pojasu i putu“.

Kina je već 14 uzastopnih godina najveći trgovinski partner ASEAN-a, dok je ASEAN već tri uzastopne godine najveći trgovinski partner Kine. Bilateralna trgovina je 2022. godine dostigla 975,3 milijarde dolara, što je povećanje od 11,2 posto na godišnjem nivou, dva puta više od 443,6 milijardi dolara zabilježenih 2013. godine.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *