Tjestenina bi mogla da poskupi 20 odsto

Dodajte komentar

Cijene raznih vrsta tjestenine uskoro će se povećati za 20 odsto. Potrošači će morati dublje da posegnu u džep ako žele da kupe tjesteninu, a razlog je ovogodišnja loša žetva durum pšenice.

Naime, u proizvodnji tjestenine koristi se durum pšenica. U cijeloj Evropi cijena durum pšenice porasla je do 20 odsto u kratkom vremenskom periodu i nastaviće da raste, prenosi Agrarheute.com, portal koji je specijalizovan za stanje na tržištu namirnica.

Prema informacijama Međunarodnog savjeta za žitarice, očekuje se da će globalna proizvodnja duruma u 2023/2024. biti na najnižem nivou u 22 godine. To će posljedično gurnuti zalihe na novi najniži nivo u tri decenije, prenosi Fenix-magazin.

Prema podacima istraživačke agencije Nielsen, maloprodajne cijene tjestenine kao što su fusili, penne i špagete porasle su za oko dvanaest odsto u Evropi i za osam odsto u SAD-u. Očekuju se daljna povećanja cijena.

U Bolonji tona durum pšenice košta 412 eura, što je za 70 eura ili 20 odsto više nego u julu. U La Palisu u Francuskoj, tona durum pšenice trenutno se naplaćuje 415 eura, što je povećanje cijene od 55 eura u odnosu na jul.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *