Dolar ojačao sedmu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Dolar je ojačao prema korpi valuta sedmu sedmicu zaredom jer investitori procjenjuju da je američko tržište rada i dalje snažno pa bi centralna banka Fed mogla dodatno da poveća kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američkog dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,1 odsto, na 104,23 boda.

Istovremeno je dolar prema evropskoj valuti ojačao za 0,15 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0780 dolara, prenosi Hrportfolio.

Ali dolar je pao u odnosu na japanski jen, za 0,2 odsto na 146,15 jena.

Početkom prošle  sedmice dolar je bio pod pritiskom jer je niz novih podataka ukazao na usporavanje rasta američke privrede, što je umanjilo izglede da će Federalne rezerve (Fed) dodatno povećati kamatne stope. Zbog toga je dolarov indeks skliznuo znatno ispod vrijednosti od 104 boda.

Ali, dobitak dolara u odnosu na korpu valuta sedmu sedmicu zaredom bio je zahvaljujući značajnom porastu krajem nedjelje, kada su podaci pokazali da je američko tržište rada ostalo jače od očekivanog. Naime, objavljeno je da je u agustu broj zaposlenih porastao za 187 hiljada, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 170 hiljada. Istovremenno je stopa nezaposlenosti porasla s 3,5 na 3,8 odsto, dok je prosječna satnica na godišnjem nivou porasla za 4,3 odsto.

Ovi podaci podržali su kurs dolara jer pokazuju da je ekonomija još uvijek na čvrstim osnovama i da će najvjerovatnije izbjeći recesiju.

Hrportfolio

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *