Fan: “Nova tri”- inovativna oblast za razvoj praktične saradnje Kine i Crne Gore

Dodajte komentar

„Nova tri“ odnosi se na novu energiju, nova električna vozila i nove stilove života u informatičkom dobu razvijene tehnologije, što je sve u ovom trenutku zaista postalo i postaje pravi razvojni trend u svijetu. U svim ovim oblastima, Kina i Crna Gora imaju zajedničke razvojne potrebe i snažne komplementarne prednosti. Dvije zemlje definitivno mogu da prodube razmjenu i saradnju u njima, te da udruženo zakoračaju u tu uzbudljivu eru zvanu „nova tri”.

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora – izobilje vjetra i bogatstvo sunca

Kina je posljednjih godina energično promovisala proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a po instalisanom kapacitetu za proizvodnju solarne energije i energije vjetra zauzima prvo mjesto u svijetu. U prvoj polovini ove godine, novoinstalisani kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Kini dostigao je 109 miliona kilovata, od čega za solarnu energiju iznosi 78,42 miliona kilovata, a za energiju vjetra 22,99 miliona kilovata. Istovremeno, Kina je takođe dala veliki doprinos razvoju nove energije na globalnom nivou. Do sada je obezbijedila svijetu 50% postojeće opreme za vjetroelektrane i 80% opreme za solarne fotonaponske module, čime su značajno smanjeni troškovi globalnog korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat vjetroelektrane Možura, u čijem radu učestvuje kineska kompanija, u prvoj polovini ove godine donio je Crnoj Gori više od 64 miliona kilovat-časova čiste električne energije. Projekat može zadovoljiti potrebe za električnom energijom blizu 30.000 stanovnika Crne Gore. Istovremeno, efektivno je poboljšao stabilnost crnogorske elektroenergetske mreže, pomogao u rješavanju problema nestašice električne energije u opštini Bar i okolnim područjima tokom špica turističke sezone i donio opipljive koristi narodu Crne Gore. Projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja takođe napreduje, a nakon završetka biće od velikog značaja i imaće vodeću ulogu u energetskoj bezbjednosti Crne Gore i njenoj daljoj izgradnji kao ekološke države. Kina i Crna Gora treba da u potpunosti iskoriste prednosti kratkog perioda izgradnje i brzih rezultata koji karakterišu projekte iz oblasti nove energije, kako bi stvarali inovativne tačke rasta i nove vrhunce u praktičnoj saradnji dvije zemlje.

Nova električna vozila – stvaramo budućnost svakog dana

U prošlosti su odjeća, kućni aparati i namještaj nazivani „starom trojkom” u okviru kineskog spoljnotrgovinskog izvoza. Danas se električni putnički automobili, litijum-jonske baterije i solarne ćelije proizvedene u Kini veoma dobro prodaju u inostranstvu i nazivaju se „novom trojkom” spoljnotrgovinskog izvoza. U prvoj polovini godine ukupan izvoz proizvoda „nove trojke“ povećan je za 61,6% u odnosu na isti period prošle godine. Među njima, razvoj novih električnih vozila najviše privlači pažnju. Godine 1995, prvo kinesko električno vozilo sišlo je sa proizvodne linije, a kineska industrija novih energetskih vozila je od tada postepeno i stabilno rasla. U julu ove godine, 20-milioniti kineski električni automobil zvanično je sišao sa proizvodne trake, označavajući istorijski trenutak za kinesku industriju novih energetskih vozila. Istovremeno, kineski materijali za električne baterije i primjena nove tehnologije nastavljaju da ostvaruju proboj na tržišu, a relevantni prateći objekti za potrebe električnih vozila nastavljaju da se usavršavaju. Do kraja 2022. godine, Kina je izgradila ukupno 5,21 milion punjača i 1.973 stanice za zamjenu baterija, formirajući tako najveću svjetsku mrežu za punjenje i zamjenu. Za globalne potrebe proizvodnja baterija i komponenti iznosila je preko 70%, a broj prijava za patente za nova električna vozila u Kini činio je skoro polovinu svih prijava za patente te vrste u svijetu.

Kineska nova električna vozila karakterišu tri odlike: čista energija, pametna tehnologija i moderan dizajn, zbog čega u „punom pogonu“ gaze ka globalnom tržištu. Kineska proizvodnja i prodaja električnih automobila zauzima prvo mjestu u svijetu već osam godina zaredom. Prema izvještaju „Global Electric Vehicle Outlook 2023“ koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), globalna proizvodnja i prodaja u 2022. godini premašila je brojku od 10 miliona vozila, od čega je 7 miliona vozila upravo kineske proizvodnje. U prvoj polovini ove godine Kina je izvezla 534.000 električnih automobila, što je povećanje od 1,6 puta u odnosu na isti period prošle godine. Evropa je veoma važna destinacija za izvoz kineskih novih energetskih vozila. U prvoj polovini ove godine Kina je u Evropu izvezla oko 350.000 električnih automobila. Kineski modeli kao što su Lynk & Co 01 kompanije Geely i Morris Garages kompanije SAIC dobro se prodaju u Evropi. Pored toga, nova energetska vozila proizvedena u Kini su nadaleko omiljena među mladim potrošačima zbog svog „smart“ iskustva u vožnji i modernog spoljašnjeg dizajna, a automatsko parkiranje postalo je standardna konfiguracija za praktično sve modele. Promocija i korišćenje novih električnih vozila u Crnoj Gori takođe će umnogome doprinijeti njenom veoma važnom konceptu ekološke države.

Novi stilovi života – futurizam nije naučna fantastika

Dvije glavne karakteristike novog načina života u ovom vremenu napredne tehnologije jesu – zeleno i digitalno. Istorijski gledano, kineska „četiri velika izuma“, odnosno proizvodnja papira, barut, štampa i kompas, dali su svojevremeno važan doprinos napretku ljudske civilizacije. Danas, kineska „četiri nova izuma“, odnosno brza željeznica, elektronska trgovina, mobilno plaćanje i sistem dijeljenja bicikala, predvode novu zelenu i nisko-karbonsku modu u digitalnom životu. Kinezi u novoj eri zaista uživaju sve pogodnosti novih stilova života: brza željeznica munjevito funkcioniše i značajno skraćuje udaljenost između gradova; visokokvalitetna roba stiže do potrošača preko dobro razvijenih platformi za elektronsku trgovinu i logističke mreže; u javnom prevozu i metrou, te prilikom svakodnevne kupovine, skeniranje koda jednim klikom i plaćanje putem mobilnog telefona su postali norma, tako da ako izađete iz kuće samo sa moblinim telefonom zaista vam ništa drugo neće biti potrebno; dok sistem javnih zajedničkih bicikala koja se takođe preuzimaju prostim skeniranjem koda pruža zeleno i ekološki prihvatljivo rješenje za kraće relacije u gradu, čime se dodatno regulišu i ublažavaju i saobraćajne gužve…

„Četiri nova izuma“ predstavljaju oličenje novog tehnološkog života Kine posljednjih godina, koji ne samo da je promijenio način života Kineza, već je donio i osvježenje u načinu na koji svijet posmatra Kinu. Pored svega ovoga, Kina energično promoviše razvoj 5G mreže, vještačke inteligencije, velikih podataka (big data), računarstva u oblaku (cloud computing) i drugih oblasti. Ove digitalne aplikacije su takođe poznate i kao „nova infrastruktura“ informacionog doba i pokreću razvoj novih elemenata životnih stilova, kao što su onlajn obrazovanje, telemedicina i onlajn rad od kuće. Scene u naučnofantastičnim filmovima već su postale stvarnost, a futuristički tehnološki život nije više san.

Zeleni i nisko-karbonski razvoj postao je popularan trend kod brojnih zemalja širom svijeta sa željom da unaprijede sopstveni ekonomski i društveni razvoj. Crna Gora raspolaže bogatim resursima solarne i vjetroenergije i prva je na svijetu ustavom definisana ekološka država. Saradnja Kine i Crne Gore u oblasti obnovljivih izvora energije i novih električnih automobila u potpunosti je u skladu sa generalnim pravcem razvoja naše dvije zemlje. Kina i Crna Gora su zajednički partneri, sa brojnim komplementarnim razvojnim mogućnostima. Narodi dvije zemlje su prijateljski nastrojeni, a to tradicionalno prijateljstvo ima veoma čvrste temelje, zbog čega i naša buduća saradnja ima široku perspektivu i veliki potencijal.

Ove godine navršava se 10 godina od pokretanja i zajedničke izgradnje inicijative “Pojas i put” predsjednika Si Đinpinga. Kineska strana se tim povodom pažljivo priprema za treći Samit međunarodne saradnje „Pojas i put“ koji će se održati u drugoj polovini ove godine. Kina je voljna da iskoristi tu priliku i zajedno sa Crnom Gorom radi na iskorištavanju razvojnih mogućnosti, jačanju praktične saradnje, kultivisanju novih pokretača rasta, te izgradnji razvojne zajednice i udruživanju ruku na putu ka eri obilježenoj sa „nova tri“!

Autor: Fan Kun, ambasador NR Kine u Crnoj Gori 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *