Spor s Kinom oko Fukushime smanuje japanski BDP

Dodajte komentar

Spor s Kinom zbog odluke o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi mogao bi smanjiti japanski realni bruto domaći proizvod (BDP) za 0,2 posto, procijenio je istraživački institut Daiwa.

Japan je prošle sedmice počeo ispuštati vodu iz Fukushime u Tihi okean, uprkos kineskim protestima, a Peking je odgovorio zabranom uvoza japanskih morskih proizvoda.

Kina je najveći trgovinski partner Japana, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Realni japanski BDP mogao bi se smanjiti za 8,2 milijarde dolara, ili za 0,2 posto, ako se dolasci kineskih turista ne povećaju, što bi se nadovezalo na negativne posljedice kineske i hongkonške zabrane uvoza morskih proizvoda, izračunao je japanski institut.

Ako spor eskalira i dovede do pada japanskog robnog izvoza u Kinu za 20 posto, japanski BDP bi se mogao smanjiti za 1,1 posto, dodao je institut.

Pomoć ribarskom sektoru

Lani je više od 700 japanskih kompanija u Kinu izvezlo morske plodove u vrijednosti oko 600 miliona dolara, što ju čini najvećim japanskim izvoznim tržištem.

Slijedi Hong Kong, koji je, nakon ispuštanja vode iz Fukushime, zabranio uvoz morskih plodova iz 10 japanskih regija.

Nakon posjeta najvećoj ribljoj tržnici u Tokiju, japanski premijer Fumio Kishida rekao je da će pripremiti mjere pomoći ribarskom sektoru kojem je kineska zabrana zadala težak udarac.

Vlada će za finansiranje mjera upotrijebiti dodatnih stotine miliona dolara iz budžetskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, izvijestio je poslovni dnevnik Nikkei.

Tokio je osnovao i dva fonda vrijedna 548 miliona dolara kako bi podupro razvoj novih prodajnih kanala i čuvanje zamrznutih viškova ribe do oporavka potražnje.

Ranije su dužnosnici otklonili mogućnost dodatne fiskalne podrške ovom sektorus.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *