Ovo su cijene goriva širom svijeta: Crna Gora visoko na ljestvici

Dodajte komentar

Prosječna cijena benzina u svijetu je 1,24 eura po litru. Međutim, postoji značajna razlika u ovim cijenama među zemljama. Po pravilu, bogatije zemlje imaju više cijene, dok siromašnije zemlje i zemlje koje proizvode i izvoze naftu imaju znatno niže cijene. Jedan značajan izuzetak su SAD koje su ekonomski napredna zemlja, ali imaju niske cijene goriva. Razlike u cijenama među zemljama nastaju zbog različitih poreza i subvencija za benzin. Sve zemlje imaju pristup istim cijenama nafte na međunarodnim tržištima, ali tada odlučuju da uvedu različite poreze (akcize). Kao rezultat toga, maloprodajna cijena benzina je drugačija.

Prosječna cijena dizela širom svijeta je 1,17 eura po litru dok je prosječna cijena LNG-a u svijetu je 0,64 eura po litru. U nastavku pogledajte prosječne cijene benzina, dizela i prirodnog gasa u svijetu.

Najjeftiniji dizel toči se u Venecueli i Iranu i košta samo 0.004 eura odnsno 0.005 eura dok je dizel najskuplji u Hong Kongu i košta 2.618 eura.

Slična situacija je i sa cijenama benzina. Najjeftiniji je u Venecueli 0.004 eura i Iranu 0.026 eura a najskuplji u Hong Kongu 2.816 eura.

Pogledajte infografiku:

Dizel

Benzin

Prirodni gas

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *