BMW: E-automobili su barem jednako isplativi kao i konvencionalna vozila

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila BMW ne zarađuje manje novca sa svojim električnim automobilima nego sa svojim benzinskim i dizel vozilima, kaže šef Oliver Zipse.

On je u nedjelju predstavio prvo vozilo nove generacije.

Njihova proizvodnja je skuplja, troškovi su veći, ali “pretpostavka da su motori s uunutrašnjim sagorijevanjem uvijek isplativiji od električnih automobila potpuno je pogrešna”, rekao je Zipse o vozilu u “Neue Klasse” na izložbi u Minhenu.

“Sa svakim električnim automobilom danas zarađujemo, a to će biti još više slučaj s Neue Klasse”, rekao je Zipse: “Biće vrlo isplativ.”

Za razliku od svojih trenutnih modela, nova generacija vozila vidi kako BMW postavlja svoje električne automobile na platformu razvijenu posebno za e-automobile. Proizvođač automobila zamjenjuje vozila na sajmu IAA Mobility.

Prvi modeli imaju 30% veći domet i 30% veću brzinu punjenja te novi softver, a bit će lansirani od kraja 2025. godine.

Arhitektura vozila u potpunosti je prilagođena električnom pogonu, a kako je recikliranje svih komponenti predviđeno već u fazi razvoja, automobili su i ekološki prihvatljiviji, kažu u BMW-u.

Kao vozilo vizije, BMW nije predstavio SUV, već limuzinu srednje veličine veličine svoje trenutne serije 3, prenosi SEEbiz.

Međutim, prvi model nove klase bit će SUV, proizveden u novoj fabrici BMW-a u Debrecenu u Mađarskoj. Gotovo u isto vrijeme, drugi će model započeti s proizvodnjom u glavnoj fabrici u MInhenupočetkom 2026., nakon čega će uslijediti drugi automobili bazirani na istoj arhitekturi, rekao je Zipse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *