Kolić: Vlahović ispunjava uslove zato je i imenovan

Dodajte komentar

Vladislav Vlahović ispunjava sve uslove konkursa, zbog čega je i imenovan za direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), kazao je predsjednik Savjeta ACV Dženan Kolić. U reagovanju dostavljenom Portalu RTCG, Kolić je istakao da je Savjet ACV je jednoglasno izabrao Vlahovića za direktora, na osnovu, kako je naveo, impresivne biografije kao i ispravne dokumentacije koju je dostavio na konkurs.

“Savjet ACV je jednoglasno izabrao gospodina Vlahovića za Direktora ACV, na osnovu impresivne biografije kao i na oslovu ispravne dokumentacije koju je dostavio na konkurs, konstatacije da ispunjava sve Zakonom predviđene uslove, te utisaka koje je ostavio na Savjet, tokom intervjua održanog dana 31.08.2023. godine”, naveo je Kolić.

Istakao je da nije bilo nikakve promjene u kvalifikacijama, već je Savjet studiozno pregledao prispjelu dokumentaciju i nedvosmisleno ustanovio da je Vlahović je priložio diplomu, kao obrazovnu ispravu u čijem samom sadržaju stoji „Diploma o visokom stručnom obrazovanju“, iz koje se jasno vidjelo da je završio Vazduhoplovnu vojnu akademiju, smjer letački, sa dobijanjem stručnog zvanja „Pilot helikoptera“.

“Imajući u vidu da je diploma o završenom obrazovanju javna isprava u kojoj se podaci ne mogu parcijalno tumačiti ili drugačije od onoga kako je u ispravi navedeno, Savjet je zaključio da i samo na osnovu te obrazovne isprave, gospodin Vlahović ispunjava uslove iz stava 7 člana 9, Zakona o vazdušnom saobraćaju”, kazao je Kolić u reagovanju.

Naveo je da je Vlahović uz konkursnu dokumentaciju dostavio i diplomu o završenoj Generalštabnoj školi Vojske Jugoslavije,u trajanju od punu godinu dana redovnog školovanja (31.01. 1996. do 01.02. 1997. godine), na kojoj je, kako ističe, na smjeru Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazdušne odbrane diplomirao na temi “Uloga borbenih helikoptera u vazduhoplovnoj podršci”, sa srednjom ocjenom devet i ocjenom devet na diplomskom radu.

“Vlahović je dostavio i diplomu o završenom obrazovanju i usavršavanju kojim je stekao zvanje Generalštabnog oficira na Vojnoj akademiji Vojske Srbije i Crne Gore (“Škola nacionalne odbrane”), koju je pohađao školske 2001/2002. godine, a koju je završio 27.07.2002. godine i koja mu je tokom službe u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije i Crne Gore, a od 2006. godine u Ministarstu odbrane Crne Gore i Vojsci Crne Gore, priznavana kao ekvivalent doktorskih studija”, objašnjava Kolić.

Ističe da je Savjetu ACV Vlahović učinio dostupnim i dva rješenja (jedno Sekretarijata Sudskog savjeta i drugo Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih parva CG, iz kojih se jasno i nedvosmisleno vidjelo da ispunjava sve uslove iz stava 7, člana 9 ZoVS.

“Vlahović je nakon završetka Škole nacionalne odbrane, obavljao dužnosti Izaslanika odbrane Srbije i Crne Gore (ujedno vojni ataše za Vazduhoplovstvo, Mornaricu i KoV) u Londonu / Velika Britanija, Komandanta vazduhoplovne baze (ujedno Komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore), Vojnog savjetnika u Misiji Crne Gore u Briselu i Vojnog predstavnika CG u Vojnom komitetu NATO i Vojnom komitetu Evropske Unije”, ističe Kolić.

U prilog navedenog, objašnjava Kolić, “ide i činjenica koja proizilazi iz dokumentacije koja je dostavljena kao prilog prijave na konkurs, a to je da je imao čin oficira, kao i da je bio postavljen za sudskog vještaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja 16.11.2015. godine, a zbog ispunjenja uslova iz čl.6 st.1 Zakona o sudskim vještacima koji je važio u tom periodu (jedan od uslova je bila visoka stručna sprema)”.

“Prilikom odlučivanja, Savjet je imao u vidu član 15 st.1 tač.2 Zakona o sprječavanju korupcije, ali je našao da isti ne sprječava zaključenje ugovora o radu sa izrabanim kandidatom. Navedenim članom propisano je da javni funkcioner ne može, u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije, da zasnuje radni odnos, odnosno uspostavi poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koji, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju, ostvaruju korist”, navodi Kolić u reagovanju.

Ističe da bez obzira što je izabrani kandidat 3.8.2023. godine razriješen sa mjesta člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplostvo, isti ne zasniva radni odnos sa pravni licem koje, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je izabrani kandidat obavljao funkciju, ostvaruje korist.

“Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo shodno čl.9 st.1 Zakona o vazdušnom saobraćaju rukovodi radom Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a ne donosi odluke na osnovu kojih je Agencija za civilno vazduhoplovstvo ostvarivala korist, pa se samim tim ovo ograničenje ne odnosi na imenovanog direktora. U slučaju eventualnog suprotnog tumačenja nadležni organ može pokrenuti prekršajni postupak u kome će sud donijeti odluku u vezi sa prednjim”, navodi Kolić.

Dodaje da je Savjet našao da Vladislav Vlahović ispunjava sve uslove konkursa.

“Naime, imenovani je nesporno crnogorski državljanin, ima završenu visoku stručnu školu i preko pet godina radnog iskustva. Stoga, Savjet je jasno i nedvosmisleno zaključio da gospodin Vlahović ispunjava sve uslove konkursa, zbog čega ga je i imenovao za direktora ACV”, zaknjučuje Kolić u reagovanju.

Podsjetimo, Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo izabrao je  Vladislava Vlahovića za direktora ACV, a ta odluka izazvala je negodovanje drugih kandidata zbog činjenice da je Vlahovića nedavno smijenila Vlada sa mjesta člana Savjeta ACV zbog neispunjenja zakonski propisanih uslova, a gotovo identični su potrebni i za kandidaturu za direktora, te ističu da ne znaju šta se u međuvremenu promijenilo.

rTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *