Zemlje EU danas kupuju više ruskog tečnog gasa nego prije agresije

Dodajte komentar

Zemlje Evropske unije kupuju danas znatno više ruskog tečnog gasa (LNG) nego prije ruske agresije na Ukrajinu, a glavni kupci su Španija i Belgija, pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Global Witness.

U prvih sedam mjeseci ove godine članice EU-a kupile su 22 miliona kubnih metara ruskog LNG-a, za 40 odsto više nego u istom periodu 2021, pokazali su rezultati Global Witnessa, bazirani na podacima kompanije Kpler.

Zemlje EU-a sada zajedno kupuju više od polovine ruske globalne ponude, saopštio je Global Witness, a skok uvoza višestruko je veći od globalnog prosjeka koji iznosi šest odsto. Vrijednost uvoza iznosila je 5,29 milijardi eura, prema ruskim cijenama koje je izračunao Centar za istraživanje energije i čistog vazduha na osnovu podataka sa fizičkog tržišta i mjesečne trgovine, pokazuju pdoaci Global Witnessa.

U martu je komesarka EU-a za energetiku Kadri Simson pozvala članice i kompanije u EU da više ne kupuju ruski tečni gas, a španska ministrica energetike Teresa Ribera zatražila je od kupaca iz te zemlje da više ne sklapaju ugovore o nabavci ruskog gasa.

Nedavno istraživanje Global Witnessa otkrilo je da su britanski Shell i francuski TotalEnergies nastavili da trguju ruskim LNG-om i nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, navodi se u izvještaju. Total je najveći kupac, s gotovo 4,2 miliona kubnih metara nabavljenog ruskog LNG-a od početka godine, prema analizi Global Witnessa iz jula. Shell je od marta do decembra prošle godine kupio i prodao 12 odsto ruskog izvoza, više od 7,5 miliona kubnih metara, navode autori analize.

Španija je sada na drugom mjestu globalne tabele kupaca ruskog tečnog gasa, odmah iza Kine, s udjelom od 18 odsto prodatog gasa. Belgija je na trećem mjestu sa 17 odsto. U 2021. bile su na petom odnosno sedmom mjestu.

Nakon što su ruske jedinice u februaru 2022. ušle u Ukrajinu, zemlje EU-a zabranile su uvoz ruskog uglja, uz neke izuzetke, kao i ruske nafte i obavezale se da će smanjiti uvoz ostalih fosilnih goriva.

„Kupovina ruskog gasa ima isti učinak kao i kupovina ruske nafte. I jedna i druga finansiraju rat u Ukrajini, a svaki euro znači još krvoprolića”, rekao je aktivista Global Witnessa Jonathan Noronha-Gant, pozivajući vlade da usvoje hitan plan o potpunoj obustavi kupovine.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *