U Ulcinju 20 posto više gostiju nego prethodne godine, realizacija budžeta na skoro 11 miliona eura

Dodajte komentar

Na random doručku u organizaciji Opštine Ulcinj, na kojem su glavne teme bile turistička sezona i naredne aktivnosti Opštine Ulcinj, predsjednik Opštine Omer Bajraktari istakao je da su imali najave da će ovo biti rekordna turistička sezona, te da su se ta predviđanja obistinila. Za ovakve sjajne rezultate zaslužan je zajednički trud i rad svih službi i institucija u Ulcinju, kojima se predsjednik Opštine ovom prilikom zahvalio.

“Danas, 31. avgusta, slobodno možemo reći da je sezona bila rekordna, Prema sadašnjim brojkama imamo 20% više turista nego prethodne godine. Raduje nas da je sezona protekla mirno, bez većih problema oko komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja, električne infrastrukture, te mislim da su komunalni red i čistoća bili na većem nivou u odnosu na prethodne godine. Ipak, komunalni red ostaje jedan problem na kojem svake godine moramo raditi, ali mislim da je zaista imamo bolje stanje,” ispričao je Bajraktari.

Kada je riječ o strukturi gostiju i ova turistička sezona je pratila trend prethodnih godina, te je najviše gostiju bilo sa teritorije Kosova sa udjelom od 31% ukupnog broja turista, iz Srbije je bilo 15% turista, iz BIH 15%, iz Njemačke 10%, Poljske 3%, Sjeverne Makedonije 4%, dok su druge države prisutne sa manjim postotkom.

Ova godina je za Opštinu Ulcinj bila izvanredna i po ekonomskih parametara i budžeta, te ističe da je to veliki napredak pošto je Opština Ulcinj, kako kaže, uvijek imala problema sa punjenjem budžeta.

“Ovo je rekordna i izvanredna godina, Po svim parametrima realizacija budžeta do 25. avgusta jeste na nivou skoro na 11 miliona eura, ili nešto preko 60%, to je za tri miliona više u odnosu na 2022. ili 4,5 miliona više u odnosu na 2021. godinu. Prihodi od poreza u periodu od 1. januara do 25. avgusta realizovani su u iznosu od tri miliona i nas to zaista raduje jer su porezi postali glavni prihodi opštine Ulcinj što pokazuje održivost javnih finasija,” saopštio je Bajraktari.

U Opštini se mogu pohvaliti i mnoštvom kapitalnih investicija i projekata koji su sprovođeni tokom godine prilikom priprema glavne turističke sezone, ali i projekata koji će se raditi duži vremenski period.

“Uradili smo glavni projekat za drugi bulevar u Ulcinjskom polju sa pristupnim putevima. Zaista jedna od najznačajnijih investicija u infrastrukturi u opštini Ulcinj, dok za bulevar koji spaja Majku Terezu sa bulevarom Teuta se radi postupak eksproprijacije. Sredstva za tu namjenu su već obezbjeđena i plaćena na poseban račun u iznosu od million eura,” kazao je predsjednik Opštine.

Osim ovih milionskih projekata radi se na izgradnji parkinga, kružnog toka, asfaltirale su se ulice, ozelenjavali su se troari, a postavili su se i novi stubovi javne rasvjete.

O značajnim uspjesima postignutim tokom ove godine govorio je i predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj, Ardijan Mavrić.

“Do današnjeg dana SO Ulcinj ima 26 usvojenih odluka, dok prethodne godine u ovom periodu nije bila usvojena nijedna odluka, SO je tokom prošle godine odradila transformaciju svih svojih preduzeća, u smislu da su ona u pogledu zakodavstva funkcionalna, to su stvari koje se nisu radile skoro 30 godina i danas mi imamo zakonski usklađene institucije. Naša Skupština je takođe pripremila nacrt Odluke o osnivanju DOO Solana Ulcinj koja trenutno čeka mišljenje nadležnog ministarstva i Vlade Crne Gore, tako da se nadam da će to mišljenje jako brzo doći, kako bismo već u jesenjem zasjedanju mogli da prodiskutujemo i usvojimo ovu važnu odluku za nas kako bi Solana mogla početi sa svojim funkcionisanjem u smislu očuvanja i upravljanja parkom prirode koji je u tom području,” ispričao je Mavrić.

Uprkos ovako pozitivnim rezultatima i velikim naprecima, u Opštini i SO Ulcinj su svjesni da povećanjem broja turista dolaze veći problem, te da postoje polja na kojima bi se još trebalo raditi. Ključni izazovi i dalje su nedostatak parking mjesta, ali i komunalna situacija, koja iako bilježi poboljšanje mora biti na većem nivou, poručeno je sa održanog radnog doručka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *