Pet načina da naučite dijete kako da raspolaže novcem

Dodajte komentar

Kraj avgusta i početak septembra uvjek donose posebnu atmosferu u porodice školaraca. Dok djeca sa uzbuđenjem sastavljaju spiskove šta sve treba kupiti za novu školsku godinu, roditelji sklapaju finansijske konstrukcije kako da povratak u školske klupe što manje utiče na kućni budžet. Stoga je kupovina pred novu školsku godinu dobra prilika da roditelji svoje školarce, osim udžbenicima i odjećom, opreme i osnovnim finansijskim veštinama koje će im biti potrebne čitavog života.

Uključite ih u budžetiranje

Veliki broj roditelja isključuje djecu iz planiranja kućnog budžeta, iako je to najbolji način da steknu vještinu dobrog upravljanja novcem. Za početak, napravite zajedno spisak svega što je potrebno za početak nove školske godine, a onda odredite koliko ukupno možete da potrošite. Kada sve imate na papiru, krenite zajedno u kupovinu, uklapajući se u okvire zadatog budžeta. Tako kod djeteta razvijate svijest o tome da je novac kojim raspolažete ograničen i da morate voditi računa o tome kako ga raspoređujete da biste podmirili sve potrebe.

Razgovarajte otvoreno o poređenju

Upoređivati se s vršnjacima je u ljudskoj prirodi i počinje od malih nogu. djeca mogu osjećati stid ako misle da stvari koje imaju nisu dovoljno dobre, ali to nije razlog da popuštate svakom njihovom zahtjevu. Da bi bolje razumjeli vaše odluke, razgovarajte o tome šta su vaši ciljevi i vrednosti kao porodice. Objasnite, na primjer, da štedite za novi stan ili njihovo dalje školovanje. Recite da porodice njihovih prijatelja možda imaju sopstvene vrijednosti i različit pristup novcu, koji u vašem slučaju ne važi. Imajte na umu da, držeći se čvrsto granica, dugoročno pomažete svom djetetu.

Formirajte naviku štednje

Može se desiti da vaš školarac poželi patike ili farmerke brenda koji se cenom ne uklapaju u vaš budžet. Objasnite da ih ne može dobiti odmah, ali može štedeti dok ne sakupi dovoljno novca, što možda podrazumijeva odricanje od nekih drugih stvari. Polazak u školu je pravo vrijeme i za otvaranje štednog računa.

Ukoliko imate tinejdžera koji već povremeno sam zarađuje, možete mu ponuditi da za svaki iznos koji sam odvoji za štednju, vi odvojite isto toliko za konkretan cilj kao što je novi laptop ili putovanje u inostranstvo. Kako god se dogovorite, važno je da u porodici njegujete kulturu štednje kao korisnu naviku koja omogućava ispunjenje većih ili manjih ciljeva. Osnovci nižih razreda lakše će usvojiti osnovne finansijske pojmove kao što su kamata, budžet ili štednja igrajući igricu za mobilne platforme Čuvari Zmajevog blaga, koju je napravila Erste Banka u saradnji sa pedagozima.

Objasnite razliku između želja i potreba

Krenuli ste po ranac, sveske i nove patike, ali vaš osnovac se nekako izgubio između rafova sa igračkama, nakon čega počinje igra ubeđivanja zašto mu treba novi autić. Ovu neprijatnu situaciju možete iskoristiti da objasnite razliku između želja i potreba, koja će im u životu biti osnov finansijskog zdravlja i stabilnosti.

Djecu od malena treba učiti šta su prioriteti. U supermarketu im objasnite da u kolica prvo idu hrana i druge osnovne potrepštine, pa tek onda slatkiši i igračke. Neka znaju da uvjek mora postojati plan kako se novac koristi i da je stalno zadovoljenje želja koje ne možemo priuštiti put u dugove i brigu oko novca.

Dogovorite se o džeparcu

Novac kojim samostalno raspolaže djetetu daje priliku da u praksi savlada važne lekcije iz finansijske pismenosti i uči na sopstvenim greškama. Na roditeljima je da procjene koliki džeparac mogu da priušte, prilagođavajući ga, između ostalog, i uzrastu. Nije isto kada djeca imaju 7 ili 15 godina. Razmislite o tome za šta je vašem djetetu potreban novac i o ciljevima koje ste zajedno postavili. Postoje različite „škole mišljenja“ da li treba nagrađivati dijete za obavljanje kućnih poslova. Neki roditelji se s tim ne slažu, drugi kažu da je to dobar način da motivišu dijete.

Kako god odlučite, neka uslovi budu jasni, a džeparac redovan jer dijete jedino tako može da nauči da planira lični budžet. Koristite svaku grešku djeteta kao priliku za razgovor. Šta je moglo drugačije? Da li bi bilo novca za bioskop da se manje trošilo na sličice? Tako će naučiti da bolje raspolaže novcem i uvidi njegovu vrijednost.

Imajte na umu da je finansijsko opismenjavanje stalan proces, zato budite strpljivi i dosljedni u svojim naporima jer na taj način utirete djetetu put ka finansijskoj nezavisnosti i uspjehu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *