Njemački naučnici razvili fotonaponski film za haubu automobila

Dodajte komentar
Foto: Ilustracija

Automobili s fotonaponskim krovovima koji proizvode električnu energiju za baterije postoje već neko vrijeme. Institut Fraunhofer u Freiburgu sada je razvio fotonaponski film koji se može postaviti na poklopac motora i nadaju se masovnoj proizvodnji.

Novost je što folija može biti u bilo kojoj boji, tako da je praktično neprimjetna, rekao je agenciji dpa rukovodilac projekta Martin Heinrich (Heinrich). Prototip već radi na jednom serijskom automobilu.

“Sada tražimo partnere za razvoj, a potom i serijsku proizvodnju s proizvođačima automobila”, rekao je Heinrich, procijenivši neto trošak izrade folije u serijskoj proizvodnji na 100-150 eura.

Institut navodi da u Freiburgu, relativno sunčanom gradu na samom jugozapadu Njemačke, automobil na baterije koje su napunjene folijama na krovu i haubi može preći oko 4000 kilometara godišnje.

Krov proizvodi oko dvije trećine potrebne energije. Folije mogu puniti baterije i čisto električnih i hibridnih vozila.

Proizvođači sada ugrađuju fotonaponske instalacije samo u staklene krovove automobila. Verzija Frauenhoferovih naučnika drži se metala – prototip je stariji Volkswagen Polo.

Institut će svoj projekt predstaviti u Minhenu , na sajmu mobilnosti IAA 5. septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *