Niko ne kontroliše pretovar amonijaka u Luci Bar?

Dodajte komentar

Više građana Bara obratilo se proteklih dana redakciji “Dana” žaleći se na neprijatan miris u tom gradu, strahujući da je u pitanju amonijak koji se pretovara u barskoj luci. Takođe, ispitivanja su pokazala da je kvalitet vode na dva kupališta u Baru loš, što je izazvalo dodatni strah, ali i sumnje da je došlo do navodnog izlivanja amonijaka.

U nadležnim službama kažu da nema razloga za brigu, a ekološka inspekcija Uprave za inspekcijske poslove čak nije radila nikakve kontrole jer, kako kažu, to nije njihova nadležnost.

– Pretovar amonijum nitrata, a koji se obavlja na teritoriji Luke Bar, nije prepoznat kao aktivnost u Uredbi o projektima za koje se vrši procjena uticaja na životnu sredinu, a koja je donesena na osnovu Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu. Takođe, Zakonom o hemikalijama, a po kojem postupa ekološka inspekcija, definisano je da se isti ne primjenjuje na hemikalije koje su pod carinskim nadzorom u carinskom skladištu ili slobodnim zonama, radi ponovnog izvoza ili tranzita ako se te hemikalije ne prerade ili obrade. U vezi sa navedenim, Odsjek za ekološku inspekciju nije vršio kontrolu pretovara amonijum nitrata u Luci Bar – saopšteno je “Danu” iz inspekcije.

Agenciji za zaštitu životne sredine, kako navode, u poslednje vrijeme nije se niko obraćao sa zahtjevom za uvoz amonijaka, a kada je u pitanju pretovar amonijum nitrata, ističu da oni nijesu nadležni za inspekcijski nadzor.

– Vezano za sve pritužbe građana, potrebno je kontaktirati Upravu za inspekcijske poslove (bilo za kvalitet vazduha ili kvalitet voda), koji će u daljem postupanju preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u slučaju eventualnih nepravilnosti. Takođe, informišemo vas da Zakon o prevozu opasnih materija uređuje prevoz opasnih materija u drumskom, željezničkom, pomorskom i vazdušnom saobraćaju. Prevoz opasnih materija, u smislu ovog zakona, podrazumijeva i utovar i istovar opasnih materija (utovar i istovar opasnih materija su radnje koje podrazumijevaju između ostalog i pretovar). Navedeni zakon je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova – navode u Agenciji.

Takođe, kako dodaju da se Zakon o hemikalijama ne primjenjuje na hemikalije koje su pod carinskim nadzorom u carinskom skladištu ili slobodnim zonama, radi ponovnog izvoza ili tranzita ako se te hemikalije ne prerade ili obrade, te u ovom smislu nemaju nadležnosti.

– Na kraju ukazujemo da, ukoliko se poštuju sva pravila i procedure koje propisuju način transporta, pakovanje kojim se neutrališu karakteristike tereta i odgovarajuće postupanje sa njima u svakoj fazi na transportnom putu, uključujući i postupanje prilikom pretovara (specijalizovana vozila, vozači da posjeduju ADR sertifikat i sl.), rizici po zdravlje ljudi i životnu sredinu su svedeni na minimum – kažu u Agenciji.

Iz Luke Bar nijesu odgovarali na naša pitanja povodom žalbi i sumnji građana u zatrovanu morsku vodu.

Ispuštaju se otpadne vode, ugroženo zdravlje

Predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Zoran Martinović upozorio je da se već više puta dešava ispuštanje otpadnih voda u lučkom akvatorijumu, a koje bi trebalo da budu prečišćene, ali sudeći po zadnjem događaju daleko su od toga.

– Ovih dana zaposleni u Port of Adriji su svjedoci ispuštanja otpadnih voda u more, raznih neprijatnih mirisa koji u ovim sparnim danima dodatno otežavaju rad. Poznato nam je da su se pokretale razne inicijative kako prema resornom ministarstvu, sanitarnoj inspekciji, ali da je sve ostalo mrtvo slovo na papiru i da se rešavanju ovog problema nije pristupilo kako treba. Vjerovatno da ovaj problem izlazi iz okvira sindikalnog djelovanja, ali želimo ovim putem da skrenemo pažnju resornom ministarstvu, sanitarnoj inspekciji i drugim nadležnim organima na ovaj problem jer kako je Bar lučki grad, takođe je i turistička destinacija, a ovih dana smo informisani putem medija da plaže Žukotrlica 1 i 2 nisu pogodne za kupanje i da su na njima istaknute crvene zastave. Jasno je da se veliki broj građana i turista ne pridržavaju zabrane i samim tim dovode svoje zdravlje u pitanje, a onda i svih nas. Ako se ovaj problem ne riješi, u bliskoj budućnosti postoji velika vjerovatnoća da će veliki dio barskih plaža biti kontaminiran i da će svima nama biti ugroženo zdravlje – ocijenio je on.

Kontrola morske vode na 109 lokacija

Iz Morskog dobra kazali su “Danu” da već duži niz godina realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje turističke sezone.

– Ovaj Program realizuje se u saradnji sa akreditovanom laboratorijom Instituta za biologiju mora iz Kotora, i to na ukupno 109 voda za kupanje, u periodu od maja do oktobra mjeseca, svakih 15 dana. Ovim Programom, u skladu sa Zakonodavnim okvirom, prate se dva mikrobiološka parametra i to: escherichia coli i intestinal enterococci, na osnovu čega se određuje sanitarni kvalitet morske vode za kupanje – napominju u Morskom dobru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *