Lego imao značajno slabiji rast prihoda: Bilo je to šest izazovnih mjeseci za industriju igračaka

Dodajte komentar
Pieces of Lego, manufactured by Lego A/S, arranged in Danbury, U.K., on Friday, March 5, 2021. Lego is due to report annual results on Wednesday. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Danski proizvođač igračaka Lego, poznat po šarenim plastičnim kockicama, u prvoj polovini godine ostvario je rast prihoda od svega jedan odsto, na 27,4 milijarde danskih kruna (četiri milijarde dolara). Poerđenja radi, u prošloj godini njihovi prihodi su se povećali za 17 odsto, a u 2021. godini za 27 odsto, piše Reuters.

Operativna dobit u prvih šest ovogodišnjih mjeseci pala je za 19 odsto, na 6,4 milijarde kruna.

“Bilo je to šest izazovnih mjeseci za industriju igračaka, ali smo prigrabili tržišni udio i rasli deset odsto brže od cijelog tržišta”, komentarisao je izvršni direktor Niels Christiansen.

Najuspješniji Legov asortiman obuhvata Star Wars, Technic i Icons, uključujući setove Ajfelovog tornja i vremenske mašine iz “Povratka u budućnost”, a cijenu svojih setova nisu povisili u prvih šest mjeseci ove godine.

“Firma ne planira to da učini ni u idućem periodu jer su se troškovi prevoza i sirovina normalizovali”, rekao je Christiansen.

Naveo je da je u prvoj polovini godine Lego otvorio 89 novih trgovina, a u cijeloj 2023. planira da bude 150 novih, pa će njihov ukupni broj dosegnuti 1.050. Više od polovine Lego prodavnica koje planiraju da otvore nalaziće se u Kini pa će ona tako postati zemlja s više od 500 poslovnica za ove omiljene igračke.

Christiansen kaže kako firma nastavlja da ulaže u drugu najveću svjetsku eknomiju iako se kineski potrošači nakon pandemije vraćaju u trgovine sporije nego što se očekivalo.

“Kineska srednja klasa, broj djece u Kini koja potencijalno ima priliku da se igra s Lego kockama je ogroman. Mi smo nedovoljno zastupljeni, tako da se ulaganja i širenje u Kini nastavljaju”, objasnio je za Reuters.

Iako nije precizirao raspon, izvršni direktor Lega rekao je da očekuje jednocifrenu stopu rasta.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *