Zašto je slučaj Grayscale krucijalan za tržište kriptovaluta

Dodajte komentar

Nakon višednevnog zastoja, najmanjeg prometa u posljednje četiri godine i male fluktuacije (kurs se cijelo vrijeme kretao oko 26 tishiljada uća dolara), cijena bitcoina juče je značajno porasla.

Naime, američki savezni sud podržao je finansijsku kompaniju Grayscale u tužbi protiv američkog regulatora SEC-a, što znači da bi Grayscale na kraju mogao transformisati svoj Grayscale Bitcoin Trust fond, koji upravlja imovinom od 16 milijardi dolara, u ETF fond temeljen na spot cijeni bitcoina. Juče je cijena bitcoina skočila za sedam posto i dostigla 28 hiljda dolara, a sličnim rastom mogli su se pohvaliti i brojni altcoini.

Podsjetimo, prije nešto više od dva mjeseca naglo je skočila i cijena bitcoina (i premašila tadašnjih 30 tisuća dolara) kada su BlackRock (najveći asset manager na svijetu) i Fidelity objavili da će pokrenuti svoj prvi spot ETF u Sjedinjenim Državama cijena bitcoina. Kada SEC konačno odobri trgovanje tim ETF-ovima, bit će to važan finansijski proizvod koji će bitcoin približiti širem krugu investitora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *