“Made in China” dobija potpuno novo značenje! Pet kineskih brendova su postali globalni mejnstrim

Dodajte komentar

Kineski brendovi postaju globalni, a neki su se već uvukli u mejnstrim. Neki brendovi, kao što su Lenovo i Tencent, čak su uznemirili prethodne lidere u industriji i sada su glavni igrači u svojim oblastima.

Ovaj fenomen je možda najbolji primjer aplikacije za kratke video snimke TikTok, koja je vodeći u kulturnim trendovima i koja se široko koristi među mlađim generacijama, uprkos geopolitičkim tenzijama između SAD i Kine oko privatnosti korisničkih podataka.

Iako može postojati neka inherentna pristrasnost u vezi sa proizvodima „proizvedeno u Kini“ zbog reputacije zemlje kao jeftinog proizvođača, nekoliko kompanija je uništilo imidž.

„Ovo su kompanije koje generišu veoma dobru vrijednost za kupce sa tehnološkog stanovišta, i malo je vjerovatno da njihova pozicija kao kineskog entiteta ima ikakve veze sa percepcijom ljudi“, Nirgunan Tiruhelvam, šef istraživanja potrošačkog kapitala i internet kapitala u Aleteji. Kapital, rekao je Insajderu.

Kineske kompanije koje su uspjele na globalnom nivou, dodao je Tiruhelvam, generalno se pozitivno posmatraju kao međunarodne kompanije.

Ali ovaj status dolazi sa ogromnim ulaganjima u marketing i brendiranje kako bi se prevazišla politička osetljivost koja može doći sa njihovim kineskim vlasništvom, dodao je on.

Od platformi društvenih medija do proizvođača računara, evo pet kineskih kompanija koje su postale velike van Kine.

TikTok je na čelu

  • Kompanija osnovana: 2012; aplikacija TikTok je globalno lansirana u septembru 2017
  • Tržišni udio u 2022: 26% (prihod od aplikacija u SAD)
  • Konkurenti: Facebook, Instagram, Snapchat

Izuzetno popularna platforma društvenih medija, TikTok, treba malo predstavljanja.

Aplikacija za kratke video snimke katapultirala se na vrh lista popularnosti za samo nekoliko godina i poznata je po vodećim kulturnim trendovima.

U stvari, Douiin — kineska verzija TikToka — došao je na četvrto mjesto na rangiranju najvrjednijih kineskih brendova u 2022. od analitičke firme Kantar. Procjenjuje vrijednost Douiina na 43,5 milijardi dolara, što je 12% više nego godinu dana ranije.

U SAD-u i dalje vlada Fejsbuk, sa oko 180 miliona korisnika 2022. godine, napisala je Insajderska inteligencija u izvještaju objavljenom u aprilu. Međutim, Facebook-ova korisnička baza je bila relativno stabilna u posljednjih nekoliko godina u poređenju sa eksplozivnim rastom TikTok-a.

Broj korisnika TikTok-a u SAD porastao je sa 35,7 miliona u 2019. na skoro 96 miliona u 2022. – daleko nadmašivši rast od 16% u bazi korisnika Instagrama – druge najbrže rastuće platforme društvenih medija, prema Insider Intelligence-u.

I Douiin i TikTok su u vlasništvu pekinške kompanije BiteDance. Glavna TikTok-ova američka kancelarija je u Los Anđelesu.

Pošto je nevjerovatno popularni TikTok u vlasništvu kineske kompanije, posljednjih godina je bio pod lupom američkih zakonodavaca zbog zabrinutosti za privatnost.

Uprkos tome, nema sumnje u kulturološku relevantnost aplikacije, jer je pokrenula trendove od „bougie broke“ do „posla za ljenje djevojke“.

IBM-ova akvizicija kompanije Lenovo

  • Kompanija osnovana: 1984
  • Tržišni udio: 24% u 2022. (globalno)
  • Konkurenti: HP, Dell, Apple

Najveći proizvođač računara na svijetu nije američki – to je kineski tehnološki brend Lenovo.

U 2022, Lenovo je isporučio skoro 69 miliona PC jedinica, zauzevši 24% globalnog tržišnog udjela, prema Gartneru, istraživačkoj kompaniji.

Lenovo je pretekao američkog tehnološkog giganta HP u ukupnim isporukama računara prije oko 10 godina i sada je čvrsto na prvom mjestu.

Osnovan 1984. sa brzim rastom u Kini, Lenovo je 2004. kupio IBM-ovu PC jedinicu, ThinkPad laptop i ThinkCentre desktop linije za 1,25 milijardi dolara.

Iako je postojao određeni skepticizam u vezi sa dogovorom 2005. godine, dok je analitičar JPMorgan Chase-a nazvao to „hrabrim ali rizičnim potezom“, Lenovo je uspoo da spajanje uspije.

Kinesko rukovodstvo je pristupilo američkoj kompaniji bez ruku i to je omogućilo kompaniju da napreduje, napisao je Tim Bajarin, tehnički konsultant za časopis Time 2015. godine.

IBM-ova akvizicija kompanije Lenovo je studija slučaja uspješnih međunarodnih spajanja koja uključuju različite kulture.

DJI je najveći svjetski proizvođač dronova

  • Kompanija osnovana: 2006
  • Tržišni udio u 2022: Preko 70% (globalno)
  • Konkurenti: Parrot, Skidio, KSAG

Osnovan 2006. iz studentskog doma, DJI je najveći svjetski proizvođač dronova, sa kancelarijama u SAD, Evropi i Japanu.

Izdala je svoj prvi dron spreman za let, Fantom 1, 2013. godine i nastavio da proizvodi bespilotne letjelice za različite namjene, uključujući snimanje filmova, poljoprivrednu sjetvu i operacije traganja i spasavanja.

U 2021, kompanija je imala 76% tržišnog udjela na globalnom tržištu potrošačkih i komercijalnih dronova, navodi Statista.

Toliko je dominantan na tržištu dronova igračaka da je istisnuo svoju stariju konkurenciju — francuskog proizvođača dronova Parrot, osnovanog 1994. godine.

Parrot je 2019. rekao da napušta tržište igračaka-dronova kako bi se fokusirao na komercijalne dronove – potez koji posmatrači pripisuju oštroj konkurenciji DJI-ja.

DJI je privatna kompanija, tako da ne objavljuje svoje finansijske izvještaje.

Kao kineski proizvođač dronova, DJI je bio pod lupom američkih vlasti usred tenzija između Vašingtona i Pekinga. Kupci uključuju obične potrošače i vlade.

Ministarstvo trgovine je 2020. dodalo DJI na listu entiteta koja je ograničavala američke kompanije da izvoze proizvode proizvođaču dronova.

Trezor je takođe postavio ograničenja za ulaganja DJI-ju 2021. godine, navodeći da je njegova tehnologija dronova korišćena za praćenje muslimana Ujgura u Kini.

Međutim, potrošači u SAD mogu nastaviti da kupuju i koriste DJI dronove.

Tencent je autor video igara “Honor of Kings” i “PUBG Mobile”

  • Kompanija osnovana: 1998
  • Tržišni udio: 13,2% u 2021. (globalno, prema prihodu)
  • Konkurenti: Soni, Microsoft, NetEase

Zaboravite japanski Soni i američki Microsoft. Najveća kompanija za igre je iz Kine.

Tencent se svrstava među velikane na kineskoj tehnološkoj sceni. Trio kompanija je toliko veliko da ima svoj akronim — BAT: Baidu, Alibaba i Tencent.

Izvan Kine, Tencent možda nije popularno ime, ali igrači bi bili upoznati sa njegovim hit naslovima.

Tencent je najveća svjetska kompanija za video-igre po prihodima i podstaknuta je igrama „Honor of Kings“ i „PUBG Mobile“. Oba blokbastera igraju milioni širom svijeta.

U prvoj polovini 2023. godine, “Honor of Kings” je zaradio 766 miliona dolara prihoda od mobilnih igara, dok je njegova “PUBG Mobile” igra donijela 344 miliona dolara, prema podacima Apptica, analitičke kompanije.

Osim igara, Tencentova preduzeća uključuju i VeChat platformu, koja je sveprisutna u Kini. VeChat je aplikacija za razmjenu poruka, platforma društvenih medija i „superaplikacija“ za plaćanja koju Elon Musk pokušava da oponaša sa svojom Ks platformom društvenih medija, ranije poznatom kao Tviter.

Xiaomi

  • Kompanija osnovana: 2010
  • Tržišni udio: 13% u drugom kvartalu 2023. (globalno)
  • Konkurenti: Samsung, Apple

Tehnološke kompanije Apple i Samsung su možda poznata imena za većinu Amerikanaca, ali kineska kompanija Ksiaomi je na trećem mjestu po globalnim isporukama pametnih telefona, što pokazuje da kineska tehnologija sve više postaje mejnstrim.

Dok je Samsung na prvom mjestu, sa 21% globalnog tržišnog udjela u pogledu isporuka pametnih telefona u drugom kvartalu 2023. godine, a Apple na drugom mjestu sa 17% udjela, Ksiaomi ne zaostaje toliko na trećem mjestu sa tržišnim udjelom od 13% u drugom kvartalu 2023. godine, prema Canalisu, kompaniji za tehnološki marketing.

U stvari, Xiaomi — koji je najpoznatiji po svojim jeftinim telefonima — pretekao je giganta iz Silicijumske doline Apple kao drugi po veličini proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu 2021, prema tadašnjoj analizi Canalisa.

Xiaomi je možda relativno nepoznat u SAD, ali ima veliki tržišni udio od skoro 15% u Indiji – jednom od svjetskih tržišta u razvoju, prema investitorima visokog profila, uključujući Reja Dalija i Marka Mobijusa. Prema Counterpoint Research-u, Samsung i njegov kineski konkurent Vivo za pametne telefone imaju 18% i 17% udjela u drugom kvartalu 2023. godine.

Osim mobilnih telefona, Ksiaomi je poznat po svojim robotskim usisivačima i proizvodima za pametne kuće.

Izvor: Business Insider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *