Ekspanzija BRICS-a (infografika)

Dodajte komentar

BRICS je udruženje pet velikih zemalja uključujući Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. IStiče se po svojim ekonomijama u nastajanju, grupa nastoji da poboljša diplomatsku koordinaciju, reformiše globalne finansijske institucije i na kraju posluži kao protivteža zapadnoj hegemoniji.

BRICS je 24. avgusta 2023. objavio da će zvanično primiti šest novih članica početkom 2024.: Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) .

Grafika koja slijedi u nastavku je bazirana na podacima o tome kako će ekspanzija BRICS-a povećati uticaj i doseg grupe.

Udio u globalnom BDP-u

Budući da se većina novih članica BRICS-a smatra ekonomijama u razvoju, njihov ulazak u grupu neće imati veći uticaj na njihov ukupni udio u BDP-u.

Sljedeća tabela uključuje projekcije BDP-a za 2023., zahvaljujući MMF-u.

Očekuje se da će prvobitnih šest članica BRICS-a imati ukupni BDP od 27,6 triliona dolara u 2023. godini, što predstavlja 26,3% ukupnog globalnog. S uključenim novim članicama, očekivani BDP će se blago popeti na 30,8 biliona dolara, što je dovoljno za 29,3% globalnog udjela.

Udio u globalnoj populaciji

BRICS je oduvijek predstavljao veliki dio globalne populacije zahvaljujući Kini i Indiji, koje su jedine zemlje s preko milijardu ljudi.

Dvije najveće populacije koje se pridružuju BRICS-u su Etiopija (126,5 miliona) i Egipat (112,7 miliona). Pogledajte sljedeću tabelu za podatke o stanovništvu iz World Population Review od 2023. godine.

Moguće je da bi BRICS na kraju mogao premašiti 50% globalne populacije, jer je mnogo više zemalja izrazilo želju da se pridruži.

Udio u globalnoj proizvodnji nafte

Iako svijet pokušava da okrene leđa fosilnim gorivima, globalno tržište nafte je i dalje nevjerovatno veliko—i BRICS će igrati mnogo veću ulogu u tome. To je uglavnom zbog prijema Saudijske Arabije, koja sama čini 12,9% svjetske proizvodnje nafte.

Na osnovu podataka iz Statističkog pregleda svjetske energije Energetskog instituta za 2022., udio BRICS-a u proizvodnji nafte će porasti sa 20,4% na 43,1% .

Treba napomenuti da se Kina zalagala za to da trgovina naftom bude denominovana u juanima i da bi prihvatanje Saudijske Arabije u BRICS moglo ojačati ovu ambiciju, potencijalno mijenjajući dinamiku globalne trgovine naftom.

Udio u globalnom izvozu

Posljednja metrika uključena u grafiku je globalni izvoz, koji se zasniva na podacima Svjetske trgovinske organizacije za 2022. Vidimo da će ekspanzija BRICS-a povećati udio grupe u globalnom izvozu (trgovina robom) na 25,1% , u odnosu na 20,2% .

Nije iznenađujuće da je Kina najveći svjetski izvoznik . Glavni izvoznici koji nisu dio BRICS-a su SAD (8,3%), Njemačka (6,6%), Holandija (3,9%) i Japan (3,0%).

Ko još želi da se pridruži?

Prema Reutersu, postoji preko 40 zemalja koje su izrazile interes za pridruživanje BRIKS-u. Manja grupa od 16 zemalja zapravo se prijavila za članstvo, a ova lista uključuje Alžir, Kubu, Indoneziju, Palestinu i Vijetnam.

Kako grupa raste, različita mišljenja i prioriteti među njenim članovima mogu stvoriti tenzije u budućnosti. Na primjer, Indija i Kina su imale brojne granične sporove posljednjih godina, dok je novoizabrani brazilski predsjednik nastojao da “pokrene novu eru odnosa” sa SAD-om

Jedna stvar koja je sigurna je, međutim, da će novi naziv za grupu biti potreban vrlo brzo.

Izvor: Visualcapitalist.com

Obrada i prevod: Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *