Saudijska Arabija razmatra ponudu Kine za izgradnju nuklearke

Dodajte komentar

Saudijska Arabija razmatra ponudu Kine za izgradnju nuklearne elektrane, objavio je danas Wall Street Journal.

Državna kompanija China National Nuclear Corp, poznata kao CNNC, dala je ponudu za izgradnju nuklearne elektrane na istoku Saudijske Arabije u blizini granice sa Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavio je list pozivajući se na saudijske zvaničnike.

CNNC, kao i ministarstva spoljnih poslova Kine i Saudijske Arabije nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar u vezi izgradnje nuklearne elektrane.

Saudijska Arabija je ranije tražila saradnju sa SAD u uspostavljanju civilnog nuklearnog programa u okviru mogućeg dogovora o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Američki zvaničnici su saopštili da ce predati nuklearnu tehnologiju, samo ako sporazum sprječava obogaćivanje uranijuma ili ponovnu preradu plutonijuma za pravljenje nuklearnog oružja.

Saudijski zvaničnici su rekli da su pregovori sa Kinom o izgradnji nuklearne elektrane način da se američka administracija podstakne na kompromis u vezi sa zahtjevima za neširenjem nuklearnog oružja, navodi list.

Saudijski zvaničnici rekli su da bi radije angažovali južnokorejsku državnu kompaniju Korea Electric Power za izgradnju reaktora elektrane uz operativnu ekspertizu SAD, ali bez pristanka na kontrolu širenja koju Vašington generalno zahtijeva.

Kako se ističe, saudijski zvaničnici su naglasili da je da prestolonasljednik Mohamed bin Salman spreman da uskoro krene dalje u pregovorima sa kineskom kompanijom, ukoliko pregovori sa SAD budu propali.

Kina ce nastaviti da sarađuje sa Saudijskom Arabijom u oblasti civilne nuklearne energije uz poštovanje međunarodnog pravila neširenja, naveo je list kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Saudijska Arabija je izgradila bliže odnose sa Kinom prošle godine.

Kina je u martu posredovala u obnavljanju veza između Saudijske Arabije i Irana.

Izvor: Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *