Neposredni ugovor o pozajmici spasava Institut

Dodajte komentar

Radnici Instituta u Igalu i dalje čekaju najavljenu pomoć u iznosu od 600.000 eura za neisplaćene zarade, koju je najavila državna energetska kompanija Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), a kako su za “Dan” kazali iz Ministarstva finansija, najefikasnija varijanta za taj posao bilo bi potpisivanje ugovora direktno između ova dva subjekta.

<!–more–>

– Ministarstvo finansija podržava namjeru Elektroprivrede Crne Gore da pomogne Institutu “Dr Simo Milošević”, a najefikasniji i najbrži model sprovođenja eventualne pozajmice jeste sklapanje direktnog ugovora između pomenutog pravnog lica i Instituta, kojim bi se definisali uslovi, odnosno prava i obaveze ugovornih strana, i za koji nije neophodna saglasnost Ministarstva finansija – saopštili su iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Da bi se zakonito mogla garantovati materijalna podrška EPCG Institutu, kako su objasnili, neophodno je da se ta garancija, kao i sve druge, predvidi Zakonom o budžetu za tekuću godinu, što je standardna zakonska procedura i u slučaju drugih državnih, odnosno budžetskih garancija.

– Kada je riječ o budžetskim sredstvima koja su planirana kao prihod od raspodjele dobiti preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja, podsjećamo, za 2021. godinu iznose 30, a za 2022. godinu 70 odsto, ona se ne mogu usmjeravati za potrebe finansiranja Instituta, imajući u vidu da bi se pomenuta transakcija mogla tretirati kao državna pomoć. Sa druge strane, Elektroprivreda ima mogućnost da od preostalog iznosa ostvarene dobiti izdvoji sredstva za direktnu pomoć Institutu – ističu iz ministarstva.

Radnici Instituta protestuju već gotovo mjesec dana blokirajući granične prelaze prema Hrvatskoj svakog petka, što će učiniti i danas, u periodu od 18 do 20 časova. Osim ovog vida iskazivanja nezadovoljstva, najavili su da je moguća i radikalizacija. Uz to, Sindikalna organizacija Instituta, u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata, pokrenula je peticiju za spas te zdravstvene ustanove, koju u narednom periodu planiraju da predaju nadležnima. Do sada je prikupljeno više hiljada potpisa građana Herceg Novog, Bara, Pljevalja, Bijelog Polja, Kolašina i Cetinja. Plan je da se potpisivanje nastavi u svim crnogorskim gradovima.

Radnicima Instituta su u prethodnom periodu isplaćene dvije zarade koje im se duguju, a najavljena pomoć EPCG riješila bi to pitanje, jer je ministar Damjanović ranije saopštio da Vlada nema mogućnosti za uplatu državne pomoći toj zdravstvenoj ustanovi.

<strong>Izbjegnut stečaj</strong>

Iz Ministarstva finansija kažu da su formalnim dopisom 8. avgusta o ovome izvijestilo Fond za zdravstveno osiguranje i resorno Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo kapitalnih investicija.

– Podsjećamo i da je ministar Damjanović o rješavanju situacije u kojoj se nalazi Institut u Beogradu razgovarao sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim i rezultat tih razgovora je izbjegnuta blokada, odnosno stečaj Instituta. Dogovoreno je i da dvije vlade, u najkraćem roku, usaglase dinamiku i definišu trajni model rješavanja ovog pitanja, sa aspekta obaveza Instituta, odnosno države Crne Gore, u odnosu na pravosnažnu sudsku presudu po kojoj se bivšoj Jugobanci a.d. u stečaju duguje oko 7,4 miliona eura – saopštili su iz tog resora.

O sudbini Instituta nedavno su razgovarali i predsjednici Jakov Milatović i Aleksandar Vučić.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *