Recesija u Švedskoj se odužila

Dodajte komentar
Stokholm

Švedska ekonomija trenutno prolazi kroz period od dvije godine opadanja zbog povećanih troškova, što tjera potrošače da nastave sa smanjenjem potrošnje, prema ekonomistima druge najveće banke u zemlji prema tržišnoj vrednosti.

U 2023. godini, prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) se očekuje da će se smanjiti za 0,9%, kako je navedeno u nedavnom izvještaju Svedbank. Iako je ovaj pad nešto blaži od prethodno očekivanog, banka sada predviđa smanjenje BDP-a od 0,3% u 2024. godini, u suprotnosti sa ranijom procjenom rasta od 0,3%, kako je prenela agencija Bloomberg.

Glavni ekonomista, Matijas Person, je napomenuo da je ekonomska recesija počela i da će se pogoršati prije nego što dođe do poboljšanja. Dodao je da će domaćinstva vjerovatno i dalje smanjivati svoje troškove zbog pritiska na prihode izazvanog visokom inflacijom i rastućim kamatnim troškovima.

Rastuće kamatne stope takođe vrše pritisak na švedske kompanije za komercijalne nekretnine koje su preopterećene dugom, sa ovim izazovima koji će potrajati dok se broj slobodnih radnih mjesta povećava i vlasnici nekretnina moraju refinansirati značajne iznose dospijevajućih obveznica, prema izjavi Svedbank. Banka je istakla da će, iako će neki zakupodavci možda uspjeti da ispune svoje obaveze, ukupni uticaj na finansijsku stabilnost i ekonomiju biti ograničen.

Nakon faze stabilizacije tržišta privatnih kuća u zemlji, ekonomisti banke sada očekuju da će cijene stanova na kraju biti niže za 15% u odnosu na vrhunac početkom 2022. godine, što se razlikuje od njihove prethodne procjene pada od 20%.

Svedbank je saopštila da se očekuje dalje oslabljenje švedske valute, krune, u bliskoj budućnosti, sa anticipiranim jačanjem valute koje se očekuje od sredine 2024. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *