Kompanija nekada najbogatijeg Slovenca podnijela zahtjev za stečaj

Dodajte komentar

Direktorica kompanije Studio Moderna Jana Umek podnijela je sudu zahtjev za stečaj te kompanije, a o tome je već obavijestila zaposlene, pišu Finance. Nezvanično, u pripremi je plan za nastavak poslovanja kompanije u novim prostorima.

Na portalu Ajpes još nema zvanične objave o pokretanju stečaja.

Umek je među razlozima stečaja, kako javljaju Financ, naveo nelikvidnost kompanije jer se već duže vrijeme suočava s nedostatkom obrtnih sredstava, nižim prihodima, a takođe ne može podmirivati obveze prema povjeriocima i zaposlenima. Zaposlene je obavijestila da će narednih dana biti obaviješteni o svojim pravima u stečajnom postupku.

Vlasnik Sandi Češko za Finance nije želio da komentariše stečaj. “Možda ću moći nešto reći sljedeće nedjelje”, dodao je.

U Financama su podsjetili da problemi Studija Moderne traju već duže vrijeme, a među njima i kašnjenje plata zaposlenima. Majsku platu dobili su sredinom juna, junski početkom avgusta, a julske još čekaju. Čekaju i isplatu regresa.

Prema nezvaničnim informacijama radnika, u pripremi je plan za nastavak poslovanja Studija Moderna. Kako prenosi list, dio radnika uskoro bi mogao preseliti u nove poslovne prostore u istoj poslovnoj zgradi, a u pripremi je i novi grafički imidž.

U Financama zaključuju da bi se mogao nastaviti dio djelatnosti koji je Češka početkom jula prodala kineskim partnerima, vlasnicima Matratzen Concorda.

Kompanija je prošle godine u preko finansijskog holdinga Studio Moderna Founders ponovo preuzela holandsku kompaniju Studio Moderna Holdings koju je prethodno prodala fondovima raznih investitora. Proces prodaje pokazao je da je kompanija već bila u krizi, a potom je Studio Moderna dodatno pogođen ruskim napadom na Ukrajinu i sankcijama Rusiji.

S problemima je rastao i dug prema dobavljačima. “To smo naslijedili od ranijih vlasnika, ali smo to već smanjili. Sada iznosi oko 50 miliona eura”, rekao je Česko za novine u maju. Kako kaže, nemaju dugovanja prema bankama, ali im istovremeno nedostaje obrtnih sredstava.

U maju ove godine švajcarska kompanija Darka Horvata, koji se u javnosti nosi titula privatizacijskog tajkuna, kupila je brendove ponuđača proizvoda široke potrošnje Studio Moderna. Kako su tada objavile Finance, kupac robnih marki Dormeo, Delimano, Rovus i Top Shop je Horvatova novoosnovana kompanija Dormeo AG. Češkoj nije želio reći koliko je Horvat platio robne marke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *