Putin: BRICS radi za globalnu većinu

Dodajte komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u video obraćanju samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici u utorak, da je ta grupa zemalja na putu da ispuni težnje većine svjetskog stanovništva.

„Sarađujemo po načelima ravnopravnosti, partnerske podrške, uvažavanja interesa jednih i drugih, a to je i suština strateškog smjera našeg udruženja okrenutog budućnosti, smjera koji zadovoljava težnje najvećeg dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine”, rekao je Putin.

Članice BRICS-a – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika – čine više od 40 posto posto svjetske populacije, a očekuje se da će se na samitu raspravljati o proširenju na nove zemlje. Putin se na to nije osvrnuo u svom obraćanju.

On nije mogao lično prisustvovati samitu zbog naloga za hapšenje koji je za njim izdao Međunarodni krivični sud (MKS), optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini.

Moskva je odbacila optužbe kao nečuvene i ocijenila da taj potez nema pravni značaj jer Rusija nije članica MKS-a.

Međutim, Južnoafrička Republika je članica, što znači da bi ga morala uhapsiti da je stupio na njenu teritoriju.

Putin je rekao da će se na samitu detaljno raspravljati o pitanju prebacivanja trgovine između zemalja članica s američkog dolara na nacionalne valute, što je proces u kojem će razvojna banka BRICS-a igrati veliku ulogu.

“Objektivni, nepovratni proces dedolarizacije naših ekonomskih veza uzima sve veći zamah”, istakao je Putin.

BRICS je sve važniji forum za Rusiju u vrijeme kada se njena ekonomija bori sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini te nastoji izgraditi nove diplomatske i trgovinske odnose s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Foto: MFA Russia

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *