UPC: Od početka maja izrečeno 1,3 miliona kazni, zabrana rada za 14 poreskih obveznika

Dodajte komentar

Od 1. maja do 20. avgusta poreski inspektori su izvršili 3.621 provjeru regularnosti poslovanja poreskih obveznika. Utvrđene su nepravilnosti kod 315 obveznika i po tom osnovu izdato 410 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim kaznama od 1.290.200 eura, novi su podaci Uprave prihoda i carina.

Preciraju da se utvrđene nepravilnosti odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 957.151 euro, od čega je naplaćeno 693.451 euro ili 73%. Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana, zbog čega su im one umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima”, navode iz UPC.

U istom periodu, privremeno je zabranjeno bavljanje djelatnosti kod 14 poreskih obveznika.

“Inspektori UPC kontinuirano vrše intezivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama. Vrše se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga”, navode iz UPC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *