U Podgorici sve više turista iz Azije, podgoričke vinarije svakodnevno bilježe sjajnu posjećenost

Dodajte komentar

Hotelijeri i ugostitelji u Podgorici ističu da postoji tendecija rasta broja turista u glavnom gradu iz godine u godinu, a jedan od mnoštva faktora koji utiču na ovakav rast jeste i uvođenje novih avio linija sa atraktivnih emitivnih tržišta.

“Bilježimo izuzetnu popunjenost, trenutna popunjenost naših kapaciteta je skoro 93%. S obzirom da se radi o malom hotelu, to je izvanredna popunjenost. Gosti su sa svih meridijana, sada imamo dosta zastupljeno tržište Azije, sa uvođenjem direktne linije sa Saudijskom Arabijom povećao se broj turista sa tog tržišta. Svake godine imamo neko novo atrkativno tržište, tako je bilo i sa Kazahstanom prethodne godine. Iako su turistima koji posjete Crnu Goru prioritet more i planine, svakako žele da obiđu glavni grad. Vrlo često odredište odakle kreću na proputovanje bude Podgorica,” kazao je menadžer hotela Hemera, Nikola Radomirović.

Napominje da postoje različiti faktori koji utiču na to koliko će se gosti zadržati u glavnom gradu, te su tako mnogobrojne sportske utakmice i prvenstva u odbojci, vaterpolu i rukometu uticali da gosti sa zapadnih tržišta u Podgorici borave duži vremenski period.

“Mi smo tranzitna zona, pokušavamo na sve načine da turiste zadržimo, jer kroz adekvatne informacije turisti mogu saznati da imaju zaista šta da vide u Podgorici. Nadam se da će se postotak o dužini boravka u budućnosti poboljšati,” istakao je Radomirović.

Velikim brojem stranih turista, a samim tim i dobrim prometom može da se pohvali i kultni podgorički restoran Pod volat, ističe vlasnik restorana Džihad Lekić.

“To je ove godine bilo osjetno pogotovo u martu i aprilu, a trend je nastavljen i u avgustu. Turiste najviše privlači jelovnik sa domaćom hranom, sa japracima, punjenim paprikama, sa gulašom, ćevapima, pljeskavicama. Najviše potražnje imamo za sve što je domaće i u našoj proizvodnji,” ispričao je Lekić.

Iako su prije četiri mjeseca morali povećati cijene pod uticajem pokuskopljenja mesa, prema riječima vlasnika restorana, turisti i gosti ipak nisu imali primjedbe na nove cijene pošto rast nije bio drastičan.

Osim ugostiteljstva i gastronomije, vino i vinarije su nezaobilazan segment u turističkoj ponudi glavnog grada. Osim atraktivnog Šipčanika i vinograda Plantaža turisti koji su zainteresovani za sve popularniji vinski turizam, često posjećuju i manje, privatne vinarije, gdje osim izvrsnog vina mogu da degustiraju i tardicionalne gastronomske specijalitete.

“Svake godine je zaintersovanost turista iz regiona, Evrope, ali i svijeta za posjetu podgoričkim vinarijama sve veća. Sve vinarje u podgoričkoj opštini koje mogu trenutno da prime turiste su svakog dana popunjene. Jako je teško doći do termina za posjetu. Tu se posebno izdvaja nekih desetak vinarija, jer su svoje kapacitete izuzetno unaprijedili i doveli ih do nekog izuzetno visokog nivoa i svakodnevno bilježe izuzetnu posjećenost velikog broja turista. Ono što u podgoričkoj opštini izdvajamo su Vinarija Radević, Vinarija Zenta, Vinarija Krgović, Keković, Knežević, to su vinarije koje posjeti najveći broj turista tokom sezone”, ispričao je začetnik Salona vina u Podgorici, Dragutin Kontić.

Dodaje da je interesovanje i posjećenost iz godine u godinu sve veća samim tim što svake godine neko od vinara proširi svoje kapacitete, napravi degustacione sale, dvorišta, organizuje ture sa grupama turista, a neki od njih primaju i grupe autobusa.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *