Turski automobil Togg sve popularniji na tržištu

Dodajte komentar

Konzorcijum turskih kompanija koje stoje iza domaćeg automobila Togg saopštio je kako je do sada na putevima registrovano 2.000 automobila domaće kompanije koja je sa masovnom proizvodnjom započela u oktobru 2022. godine

Tokom prve polovine augusta na tržište je isporučeno 909 automobila Togg T10X što je više od ukupnog broja isporuka u mjesecu julu.

“Masovna proizvodnja T10X pokrenuta je prošlog oktobra, a isporuke su počele krajem aprila. Ministar industrije i tehnologije Turske Fatih Kacir izjavio je kako predviđa da će oko 28.000 primjeraka ovog modela biti dostupno na tržištu do kraja godine”, piše Daily Sabah.

Konzorcijum pet turskih kompanija pod nazivom Automobile Initiative Group of Türkiye, ili Togg, proizvodi vozilo u saradnji sa Unijom komora i robnih berzi Turske (TOBB).

“Nastavićemo da podržavamo Togg kako bi postao uspješan brend ne samo u Turskoj već i na međunarodnim tržištima”, rekao je.

Uspjeh kompanije komentirao je i ministar finansija Mehmed Simsek koji je podijelio svoje utiske o proizvodnim pogonima.

“Zaista je veliko dostignuće napraviti proizvodnju sa 90 posto automatizacije. To je velika tehnološka baza koja sadrži visoku tehnologiju, izuzetno je efikasna i radi izvanredno. To je veliki uspjeh za Tursku”, rekao je Simsek.

Kako su naveli ranije, Togg ima za cilj proizvodnju milion vozila u pet kategorija automobila do 2030. godine.

“Kompanija planira započeti izvoz od 2025. godine, a početak proizvodnje prilagođen je domaćem tržištu”, pojašnjava se.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *