„Američki san“ ne podrazumijeva više bogatstvo

Dodajte komentar

„Američki san“ je dugo bio izjednačen sa ekonomskim dostignućima i bogatstvom. Ali ovih dana, usred visokog nivoa inflacije i dugova potrošača širom zemlje, bogaćenje je teže postići nego ikada – što je dovelo do toga da Amerikanci razviju novu definiciju uspjeha.

To je prema nedavnom istraživanju kompanije GoDaddy, u kojem se više od 1.000 vlasnika malih preduzeća u SAD tražilo da opišu šta znači postizanje „američkog sna“. Pedeset četiri procenta ispitanika je „američki san“ definisalo kao „osjećaj sreće u životu“, a 49 odsto je reklo da uključuje „slobodu da prate svoje strasti“, prenosi CNBC.

Pedeset šest procenata i dalje navodi bogatstvo kao motivaciju, rekavši da žele da zarade dovoljno novca da žive „udobnim načinom života“. Ali otprilike tri četvrtine ispitanika reklo je da se njihova definicija promijenila u odnosu na detinjstvo.

Posjedovanje kuće, istorijski posmatrano kao marker uspjeha, bio je tek četvrti najpopularniji odgovor, sa 45 odsto.

„Američki san se mijenja, prema vlasnicima malih preduzeća“, kaže Fara Hauard, direktor marketinga kompanije GoDaddy, za CNBC Make It. „Ekonomski uslovi su doveli do toga da je vlasništvo nad kućom manje dostižno, posebno za pripadnike generacije Z, dok su pandemija i „Velika ostavka“ naterali mnoge da budu sami sebi šefovi i steknu više slobode, udobnosti i fleksibilnosti“.

Vlasnici malih preduzeća se često smatraju lakmus testom za američki san, jer neki preduzetnici vide startapove kao priliku da se popnu na socioekonomskoj ljestvici, prenosi “Sve o novcu”.

Mnogi od današnjih vlasnika malih preduzeća su takođe milenijalci i generacije Z – demografske grupe koje su poslednjih godina postale sve glasnije o tome da žive po sopstvenim uslovima.

Skoro četvrtina (24,7%) milenijalaca kaže da planira da iznajmljuje zauvjek, zbog „izuzetno skupih” troškova posjedovanja kuće, prema nedavnim podacima ankete. Taj broj se udvostručio od 2010. godine, kada je iznosio 13%.

Trendovi poput „tihog napuštanja” i „velikog odustajanja” takođe su osnažili neke Amerikance da se zalažu za veću kontrolu u svom profesionalnom životu, kao što je zalaganje za fleksibilne radne aranžmane i više zastoja.

Uprkos novim definicijama američkog sna, ispitanici su rekli da nedostatak pristupa tehnologiji, obrazovanju i pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti i dalje stoje kao barijere. Ali 62% je „veoma uvjereno“ da će ostvariti svoje ciljeve tokom svog života.

„Vlasnici američkih malih preduzeća razmišljaju dalje od prihoda i rasta prodaje kada razmotre šta im znači američki san“, rekao je Hauard.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *