Na zahtjev SDT: U bankama blokirano 8,2 miliona

Dodajte komentar

Novčana sredstva u ukupnom iznosu od 8.214.405,27 eura blokirana su odlukom Specijalnog državnog tužilaštva u predmetima protiv okrivljenih za krivična djela iz njihove nadležnosti. Osim toga, podnijet je predlog za obustavu novčanih transakcija i privremeno oduzimanje novca u iznosu od 11.000 do okončanja krivičnog postupka.

Prema podacima SDT- a, u prvoj polovini ove godine, radi oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i radi mogućeg proširenog oduzimanja imovinske koristi, Specijalno državno tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici podnijelo predloge za određivanje privremenih mjera obezbjeđenja zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti i privremeno oduzimanje pokretne imovine u tri predmeta i jedan predlog za obustavu novčanih transakcija i privremeno oduzimanje novca do okončanja krivičnog postupka.

“Ovi predlozi se odnose na stambeni prostor od 47 metara kvadratnih, poslovni prostor od 107 kvadrata, parking prostor od 12 metara kvadratnih i zemljište i poslovni prostor ukupne površine 68.618 kvadrata i na zaplenu dva putnička motorna vozila. Podnijet je i predlog za obustavu novčanih transakcija i privremeno oduzimanje novca do okončanja krivičnog postupka u iznosu od 11.000,50 eura”, navedeno je u izvještaju SDT-a.

Pojasnili su da su sve privremene mjere usvojene od strane suda i da su na snazi, osim u jednom predmetu, gdje je sud 1. juna donio rješenje kojim se ukida privremena mjera obezbjeđenja, određena rješenjem suda 17.3.2023. godine, koja se odnosi na nepokretnosti u vlasništvu ili sa pravom korišćenja jednog pravnog lica, ukupne površine 67.769m2.

“Višem sudu u Podgorici je dana 11.4.2023. godine podnesen zahtjev za trajno oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću u odnosu na zemljište (po kulturi livada) ukupne povšine 849m2 i jedno putničko motorno vozilo i čeka se odluka suda. Ukupno je u izvještajnom periodu privremeno blokirano novčanih sredstava na računima kod poslovnih banaka po naredbama specijalnih državnih tužilaca u iznosu od 8.214.405,27 eura”, piše u izvještaju.

Kako je “Dan” ranije objavio, Specijalno državno tužilaštvo je u prvih šest mjeseci ove godine pokrenulo finansijske istrage protiv ukupno 49 osoba. Među njima su se našli i suspendovani specijalni tužilac Saša Čađenović i odbjegli policijski službenik Ljubo Milović. Obojici se na teret stavlja da su radili za “kavački klan”.

Podaci SDT-a pokazuju da su tužioci u ovom periodu donijeli naredbe o pokretanju finansijske istrage u sedam predmeta protiv 32 fizička lica i naredbe o proširenju finansijske istrage u tri predmeta protiv 17 fizičkih lica.

Pod lupom SDT-a našla se i imovina nekoliko osumnjičenih za šverc cigareta, među kojima ima i zaposlenih u državnim institucijama. Tako je 9. januara pokrenuta finansijska istraga protiv 11 osoba koje se sumnjiče da su učestvovale u krijumčarenju cigareta kada je kamion pun duvanskih proizvoda nestao na putu od skladišta “Zetatransa” prema Nikšiću.

Veljoviću blokirana imovina, Medenica bez ograničenja

Nedugo nakon hapšenja bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, po nalogu SDT-a, blokiran je dio njegove imovine. Prema podacima iz katastra, zabrana raspolaganja nepokretnostima upisana je 28. jula ove godine. Veljović je lišen slobode zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je učestvovala u švercu cigareta. Kako se sumnja, on je jednom od osumnjičenih javio kada će biti pretres objekata koje koristi navodni saučenik čiji zadatak je, po tvrdnjama SDT- a, bio da skladišti nelegalne cigarete. Veljović je te optužbe negirao.

Sa druge strane, nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica nema ograničenja po pitanju imovine. Ona je optužena da je dio kriminalne grupe koju je formirao njen sin Miloš Medenica, a koja se tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *