Trouglova više neće biti na putevima, zamijeniće ih “mali svjetionici”

Dodajte komentar

Od  2026. godine španska Glavna uprava za saobraćaj će imati geolocirane sve automobile koji imaju određeni problem. Više neće biti legalno koristiti trouglove upozorenja kada vozači stanu zbog kvara, nesreće…

Kao što je utvrđeno Kraljevskom uredbom 1030/2022, nova V16 svjetla za signalizaciju u hitnom slučaju na javnim putevima biće obvezna od 1. januara 2026. i imaće sistem povezivanja tako da geolociraju sva vozila.

Glavna uprava za saobraćaj već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva “malim svjetionicima”. Malo trepereće svjetlo ima i tehnologiju geolociranja i automatskog javljanja centrima za bezbjednost saobraćaja. To znači da će biti poslate informacije o vremenu i mjestu gdje je V16 svjetlo aktivirano i kada je deaktivirano. U detaljima zakonskog teksta navedeno je da  će se lokacija slati svakih 100 sekundi, ali će prestati da se šalej kada se pošalje informacija o deaktivaciji uređaja za hitne slučajeve.

Zašto je došlo do promjene, odnosno uvođenja nove tehnologije? Ideja je smanjiti rizik od nesreća, što znači da vozači neće morati da budu na putu da bi postavili trougao. Navodno o ovoj tehnologiji razmišljaju i druge evropske države.

HAK revija

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *