Šest predloga AMM: Digitalna transformacija i nove tehnologije velika šansa Crne Gore 

Dodajte komentar

U aktuelnom trenutku kada mandatar obavlja konsultacije sa političkim partijama oko potencijanog sastava i programa 44. Vlade, Asocijacija menadžera Crne Gore (AMM) želi da skrene pažnju na do sada nedovoljno praćene smjernice, koje mogu ubrzati put ka EU i koje bi trebale biti u fokusu djelovanja buduće Vlade.

Kako su istakli iz ovog poslovnog udruženja, žele da daju značajan doprinos na polju digitalne transformacije savremenog poslovanja, što čine kroz ekspertske odbore za digitalnu transformaciju i za primjenu vještačke inteligencije i drugih naprednih tehnologija.

“Prepoznajući  važnost novih tehnologija i šansu koju Crna Gora ima na tom polju, smatramo da se ovaj trenutak u svjetlu uvođenja istih ne smije ni na koji način ispustiti niti neracionalno razvodniti. Iz te perspektive, mandataru i javnosti Crne Gore skrećemo pažnju na nekoliko ključnih tačaka u okviru aktivnosti na polju digitalne transformacije, koje neizostavno treba da uđu u program rada buduće Vlade:

1.     Zbog značaja za ekonomiju Crne Gore pozivamo budućeg premijera da lično preuzme vođenje digitalne transformacije kao izuzetno važne razvojne tačke. S tim u vezi predlažemo formiranje posebne organizacione jedinice za digitalnu transformaciju koja bi direktno odgovarala premijeru, i koja bi koordinirala razvoj informacionih tehnologija i digitalne transformacije na nivou vlade i svih ključnih državnih entiteta  koji su pod njenom kontrolom.

Predlažemo da rukovodilac ove organizacione jedinice bude dokazani ICT stručnjak sa višegodišnjim realnim iskustvom u Crnoj Gori ili inostranstvu, da ova pozicija bude zaštićena od političkih uticaja, te da rukovodilac hijerarhijski odgovara isključivo premijeru.

2.      Predlažemo da se u najkraćem roku realizuju projekat: “Jedinstveni Digitalni Šalter i Online Registracija Firmi. U skladu sa novim inicijativama, predlažemo usvajanje sistema koji omogućava online registraciju firmi, kao i uvođenje e-rezidentsva koje bi olakšalo poslovanje i privuklo strane investitore i kompanije, kao i fokusiranje na ostale e-servise: e-građanin, e-turizam, e-dostava, e-račun…

3.      Predlažemo da se maksimalno efikasno sprovedu neophodne zakonodavne promjene koje će stimulisati ubrzan proces digitalne transformacije. Neophodno je prepoznati i mapirati sve prepreke na putu ubrzane digitalne transformacije i neophodne zakonske izmjene sprovesti u roku ne dužem od 12 mjeseci od dana formiranja nove vlade.

4.      Predlažemo da se uvede nova – stimulativna  poreska politika  u sferi razvoja digitalne transformacije i IT biznisa, koja bi zadržala postojeće i bila privlačna za nove investicije i investitore u oblasti IT. U protivnom rizikujemo da veliki broj domaćih i inostranih IT kompanija koje su uspješno započele biznis u Crnoj Gori, u kratkom roku presell biznis u npr. Albaniju koja najavljuje izrazito povoljne poreske stope za IT kompanije i digitalne nomade.

5.      Predlažemo da u mandatu 44 –te Vlade, IT sektor bude promovisan kao strateška grana privrede, sa svim benefitima i obavezama koje takva promocija zahtjeva. U cilju jačanja domaćih IT kapaciteta, predlažemo da se na zakonit način jača i preferira korišćenje domaćih IT resursa, onemogući raspisivanje tendera koji eliminišu apliciranje domaćih IT kompanija, i uvede preporuka da ino ponuđači u procesu uvođenja informacionih tehnologija moraju imati za partnera lokalne IT eksperte ili kompanije.

6.      Predlažemo da Vlada podrži i promoviše tzv “Digitalnu koaliciju za Crnu Goru” kao platformu za ubrzanje privrednih aktivnosti i saradnju između privatnog i javnog sektora  (,,Smart Montenegro”)”, predlažu iz AMM.

Kako ističu, u svjetlu sveprisutne globalne digitalne revolucije, Crna Gora ima priliku da uhvati korak i smanji evidentno zaostajanje za zemljama EU, te da uz posvećen rad postane regionalni lider u oblasti digitalizacije, tehnološkog razvoja i posebno novodolazećeg talasa vještačke inteligencije i pratećih naprednih tehnologija.

“Ne bi smjeli zarad političkih kompromisa ispustiti šansu da ubrzamo Crnu Goru i učinimo je jednostavnijim i ljepšim mjestom za život. Digitalne tehnologije to donose i to mogu, a mi u Asocijaciji menadžera Crne Gore, poučeni dosadašnjim pogrešnim postavkama snažno naglašavamo potrebu za centralizacijom u ovoj oblasti, i za njenim izdvajanjem iz domena političkih prepucavanja i pregovora. Digitalna budućnost Crne Gore trebalo bi da bude čvrsta tačka oslonca, oko koje ne bi smjelo biti prostora za kompromise ili neizvjesnost. Menadžeri odnosno upravljačke strukture su ključni nosioci promjena i inovacija u svakoj organizaciji i u tom smislu smo kao krovna liderska i menadžment organizacija spremni da u skladu sa našim mogućnostima  preko pomenutih odbora, pružimo  svoju ekspertizu i pomoć u ovom značajnom procesu”, zaključuju iz AMM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *