Kineski nekretninski div Evergrande podnio zahtjev za bankrot pred američkim sudom

Dodajte komentar

Kineski konglomerat Evergrande grupa podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota prema Poglavlju 15 američkog suda kasno u četvrtak.

U podnesku predatom sudu na Menhetnu, investitor u nekretnine je naveo korake restrukturiranja koji se sprovode u Hong Kongu, na Kajmanskim ostrvima i Britanskim Djevičanskim ostrvima.

U julu je Evergrande objavila ukupan gubitak od 81 milijardu dolara tokom protekle dvije godine, nakon što je imala poteškoća u dovršavanju svojih projekata i izmirenju dugova prema svojim dobavljačima i zajmodavcima.

Ova vijest izazvala je zabrinutost zbog mogućnosti da problemi u tržištu kineskih nekretnina mogu imati negativan uticaj na druge sektore ekonomije, čak i ako opšti ekonomski rast uspori.

Podružnica Evergrande, Tianji Holdings, zajedno sa svojom filijalom Scenery Journey, takođe je podnela zahtev za zaštitu prema Poglavlju 15 američkog stečajnog suda na Menhetnu.

Nedavno je Country Garden, nekadašnji vodeći kineski developer, imao problema sa plaćanjem kamata na obveznice denominovane u američkim dolarima, što je dovelo do izdavanja upozorenja u vezi sa profitom.

Kao rezultat toga, kompanija je suspendovala trgovanje sa najmanje 10 svojih juan-denominovanih obveznica na tržištu u Kini, izveštava Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *