Apple preuzima Disney za 160 milijardi dolara?

Dodajte komentar

Tehnološki mediji ovih dana spekulišu kako bi Apple, kompanija vrijedna gotovo 3 biliona dolara i s preko 62 milijarde dolara gotovine na računima, mogla u skorijoj budućnosti preuzeti The Walt Disney Company, jedan od najvećih medijskih koncerna na svijetu.

Disney je, prema nekim finansijskim analitičarima, “spreman za preuzimanje u narednim godinama”, a osim zabavnih parkova, streaming servisa Disney+, filmskih studija i TV kuća, vlasnici su vrlo vrijednih franšiza Marvel, Pixar i Star Wars.

Nedavne izjave njihovog generalnog direktora, Boba Igera, o tome kako će kompanija morati promijeniti svoj strateški fokus, neki su protumačili upravo kao pripremu za pronalazak novog vlasnika, prenosi Bug.

S druge strane, Apple se ističe kao jedini dovoljno velik i snažan kupac, koji polako svoje poslovanje usmjerava prema sadržaju, a ne isključivo dizajnu i prodaji računara i pametnih telefona.

Disney trenutno, prema vrijednosti svojih dionica na berzi, kao konglomerat vrijedi oko 160 milijardi dolara.

Ovo nije prvi put da se tema aktuelizuje. Prije nekoliko godina, spekulacije je pokrenuo “RBC Capital Markets”, a pominjana cifra je bila veća od 200 milijardi dolara. Tada se pominjalo da cijela priča, ipak, počinje i završava oko poreskih nevolja koje imao “Apple”, odnosno olakšica koje su mu obezbijedile neke zemlje.

Kako bilo, spoj “Apple”- “Disney” bio bi glavni konkurent moćnom “Netflix”-u, posebno imajuću u vidu kompanije koje ima “Disney” (Star Wars, Mouse House, na primjer) i “Apple”-ove korisničke baze, komentarišu analitičari.

Još neke prednosti: “Apple”-ovi klijenti, koji koriste napredne tehnologije i iskustva plus “Disney”-evi zabavni parkovi, ESPN, BAM tech, plus tematski parkovi …

U prilog ovim nagađanjima ide i ranija izjava šefa “Apple”-a Tima Kuka da su otvoreni za akviziju bilo koje veličine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *