Nakon ubjedljivog drugog kvartala, NLB Grupa samouvjereno ulazi u ostatak godine

Dodajte komentar

– Uprkos neizvjesnostima izazvanim usporavanjem ekonomskog rasta i visokom inflacijom, NLB Grupa je pokazala svoju otpornost i ostvarila impresivne rezultate u drugom kvartalu 2023. Uspješan učinak NLB Grupe može se pripisati snažnom naglasku na opreznom upravljanju rizicima i nepokolebljivom fokusu na održavajnje visokog kvaliteta aktive, jake kapitalne baze i snažne pozicije likvidnosti. Istovremeno, NLB Grupa ostaje posvećena stalnom poboljšanju usluga za klijente i razmatranju mogućnosti za dalji rast, saopšteno je iz banke.

Grupa je u drugom kvartalu ostvarila 122,6 miliona eura dobiti nakon oporezivanja, što predstavlja stopu rasta od 2% u poređenju sa prvim kvartalom 2023. Umjereni kvartalni rast prvenstveno je rezultat manjeg otpuštanja obezvređenja i rezervisanja za kreditni rizik i većeg poreza na dohodak koji se odnosi na dividende primljene od članica NLB Grupe.

Na linkovima niže dostupni su ključni događaji poslovanja NLB Grupe u drugom kvartalu 2023. godine, polugodišnji izvještaj i prezentacija za investitore.

Ključni događaji Q2 2023

Polugodišnji izvještaj

Prezentacija za investitore

“Pored toga, NLB-ovo uspješno izdavanje prve zelene, prioritetne obveznice 4NC3 u vrijednosti od 500 miliona eura bez sumnje vrijedi istaći kao jedno od ključnih dostignuća u drugom kvartalu. Ovo je još jednom potvrdilo posvećenost Grupe održivim principima i poslovnim operacijama za poboljšanje kvaliteta života i stvaranje boljeg otiska u svom matičnom regionu Jugoistočne Evrope”, navodi se na stranicama NLB-a.

Međutim, pored poboljšanja kvaliteta života, NLB Grupa nastavlja da bude čvrsto posvećena poboljšanju kvaliteta poslovnog okruženja u regionu. „Kreditnom aktivnošću banke u našoj Grupi ostaju pouzdan partner i za stanovništvo i za preduzeća, što se ogleda u solidnim poslovnim rezultatima u svim segmentima i na svim našim tržištima“, prokomentarisao je objavu rezultata Blaž Brodnjak, predsjednik uprave NLB-a. „Pored pozitivnih rezultata, razumijevanje i predviđanje ekonomskih ciklusa zajedno sa opreznim poslovanjem i odgovornim kreditiranjem takođe doprinosi jačanju povjerenje naših klijenata i drugih ključnih zainteresovanih strana. NLB se, u ulozi društveno odgovornog člana, suočio sa izazovom povodom nedavnih vremenskih nepogoda koje su zadesile Sloveniju, na koji je reagovala veoma odlučno i konkretno definisavši jasan okvir za podršku preduzećima i domaćinstvima u nevolji, a donirala je i 4 miliona EUR najugroženijim opštinama za održivu rekonstrukciju neophodne infrastrukture. Zaista sam ponosan na svoje kolege u Upravnom i Nadzornom odboru što su dali punu podršku ovim veoma značajnim mjerama.” dodao je on.

Stabilno poslovanje i rezultati jačaju i povjerenje Nadzornog odbora, čiji je predsjednik Primož Karpe istakao: „Pouzdani i uporni su vjerovatno najbolji opisi prve polovine godine NLB Grupe u 2023. U okruženju sa mnoštvom mješovitih ekonomskih signala o budućnosti koja je pred nama, sve članice bankarstva doprinijele su dobrim poslovnim rezultatima i solidnom bilansu stanja koji predstavlja dobru osnovu za postizanje postavljenih ciljeva i rešavanje budućih mogućnosti. Ali s druge strane, dok stalno gledamo u budućnost, čvrsto stojimo i u sadašnjosti, a demonstriranje društvene solidarnosti preduzimanjem akcija koje podržavaju pogođene zajednice i pojedince u našoj matičnoj zemlji je nešto što će uvijek ostati dio našeg korporativnog DNK.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *