Gubitak tržišta na istoku Evrope poguban za Tivat

Dodajte komentar

Aerodrom Tivat je tokom jula ostvario promet od 170.505 putnika što je je skoro za četvrtinu bolji rezultat nego što ga je tivatska vazdušna luka imala u istom mjesecu prošle godine.

Ipak, ono što je ostvareno u julu ove godine, jer tek nepunih 61 odsto od obima prometa u istom mjesecu za tivatski aerodrom do sada rekordne 2019. godine (279.795 putnika), što pokazuje da ova vazdušna luka spada u red rijetkih aerodroma na području bivše Juoslavije koji još nisu stigli, a kamoli prestigli svoje rezultate iz perioda prije koronakrizne 2020.

Pored pandemije 2020, od tada do danas na loše rezultate Aerodroma Tivat presudno utiču politika i ratne prilike na istoku Evrope – prvo sankcije Rusije Crnoj Gori u obliku potpunog prekida vazdušnog saobraćaja između te drvije države koji traje još od 2020. do danas, a potom i gubitka zbog sankcija EU prema toj državi i tržištu Bjelorusije, te onda i Ukrajine zbog rata u toj zemlji.

Time je aerodrom Tivat u samo tri godine bez svoje direktne krivice, izgubio više od trećine svog ukupnog tržišta. Od toga se ova vazdušna luka, uprkos nastojanjima Aerodroma Crne Gore da privuku nove aviokompanije i otvore nova tržišta za Tivat – prvenstveno iz rejona centralne Azije i Bliskog istoka, do danas nije oporavio.

Trenutno ovdašnja vazdušna luka ima ukupno 160 letova sedmično što je 26 sedmičnih letova više nego u isto vrijeme lani. Za Tivat trenutno leti 26 redovnih i sezonskih prevoznika što je za sedam aviokompanija više nego u ovo doba prošle godine, ali je sve to zajedno i dalje nedovoljno da nadoknadi ogroman broj izgubljenih letova, destinacija i prevoznika koje je ova vazdušna luka ranije imala iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Tokom jula ove godine na pisti pored Tivatskog zaliva zabilježene su ukupno 2.133 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je 14 odsto više nego u istom mjesecu lani, ali i dalje 24 odsto manje nego u julu rekordne 2019. godine.

Od početka ove godine do 1. avgusta, Aerodrom Tivat je zabilježio ukupan promet od 452.180 putnika na 6.032 operacije vazduhoplova.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *