Intel odustao od kupovine izraelskog proizvođača čipova

Dodajte komentar

Američki proizvođač čipova Intel odustao je od akvizicije izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara jer nije u roku dobio potrebno odobrenje kineskih regulatora, objavile su kompanije.

Ugovor o kupovini Towera Intel je potpisao u februaru 2022, ali nije na vrijeme dobio odobrenje kineskih regulatora za tu akviziciju kako je propisano ugovorom.

Takav razvoj situacije naglašava kako se napetosti između Sjedinjenih Država i Kine oko raznih pitanja, uključujući trgovinu, intelektualno vlasništvo i budućnost Tajvana, prelivaju na sklapanje poslova u korporativnom sektoru, posebno kada se radi o tehnološkim firmama.

Intel ne planira da pregovara o produženju ugovora i umjesto toga platiće Toweru naknadu od 353 miliona dolara za raskid.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da je pokušavao dobiti odobrenje kineskih regulatora za posao s Towerom i da je posjetio Kinu prošlog mjeseca kako bi se sastao s vladinim zvaničnicima. Dodaje da Intel ulaže u poslovanje s fabrikama koje proizvode čipove za druge firme, bez obzira na ugovor s Towerom.

U junu je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio da je Intel pristao da uloži 25 milijardi dolara u novu fabriku u Izraelu, najveću međunarodnu investiciju u toj zemlji. U drugom tromjesečju Intelovo poslovanje s fabrikama ostvarilo je prihod od 232 miliona dolara, u poređenju sa 57 miliona dolara u istom periodu godine ranije.

Potražnja za Intelovim čipovima je pala nakon dvije godine snažnog rasta, podstaknutog radom na daljinu tokom pandemije, što je navelo američkog proizvođača da se okrene smanjenju troškova. Za ovu godinu su se obvezali da smanje troškove za tri milijarde dolara, s ciljem da uštede još između osam i 10 milijardi dolara do kraja 2025. godine.

Hina

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *