Duge željezničke linije ponovo konkurišu avio-prevozu u Evropi

Dodajte komentar

Nove duge željezničke veze pružaju alternativu letovima između evropskih zemalja, a potražnja za ovim ekološki prihvatljivim načinom prevoza rapidno raste. Međutim, i dalje postoji mnogo prostora za poboljšanje na željezničkim prugama.

Noćni voz Pariz-Beč je prodao 70 odsto svih dostupnih karata od svog početka u decembru 2021 – praktično puni kapacitet za svako od svoja tri povratna puta svake sedmice. Nightjet uslugu, koju pruža austrijski nacionalni provajder OBB, kreće iz Pariza sa stanice Gare de l’Est u 19:30 i stiže u austrijsku prijestonicu Beč u 10:00 sljedećeg jutra, sa najjeftinijim kartama koje kooštaju samo 29,90 eura.

To je samo jedna od mnogih novih linija koje su otvorene širom Evrope povezujući glavne gradove direktnim željezničkim rutama – i ima još mnogo toga na vidiku. Italijanski provajder TrenItalia se nada da će do kraja 2024. lansirati direktnu liniju Pariz-Madrid, nakon što je opisao “nevjerovatan” uspjeh svojih linija koje povezuju Pariz, Lion, Torino i Milano, a koje su lansirane 2021. Voz između Pariza i Berlina trebalo bi da počne sa radom krajem 2023, zajedno s novom superbrzom vezom između ova dva glavna grada koja će se lansirati 2024, smanjujući trenutno putovanje od 10 sati na sedam.

Interes za dugim željezničkim putovanjima je kontinuirano rastao posljednjih osam godina, kaže stručnjak za željeznički saobraćaj Mark Smith, vlasnik web stranice za putovanja vozom seat61.com. Sada, kaže, rastući broj putnika ima dva glavna motiva.

“Zasićeni su iskustvima na aerodromima i avionskim letovima i žele da smanje uticaj na zagađenje”, kaže Smith.

Ekološki argumenti za željeznička putovanja su ubjedljivi. Dva sata leta od Pariza do Beča rezultiraju sa 419,6 kg emisija ugljen-dioksida u poređenju sa 41,5 kg kada putujete vozom, prema izračunima OBB-a.

Međutim, nedostaje političke akcije da se prioritet stavi na ekološki prihvatljiv način prevoza. Iako je francuski zakon donesen u maju zabranio kratke letove iz ekoloških razloga ako postoji željeznička alternativa koja traje manje od dva sata, zakon ima toliko rupa da su samo tri rute bile pogođene.

I dalje je moguće letjeti iz Pariza za Lion ili Bordo, iako postoje ekvivalenti brzih željezničkih linija, a to je relativno jeftino. Izvještaj Greenpeace-a iz 2023. godine je utvrdio da su karte za međunarodne željezničke rute u Evropi prosječno dvostruko skuplje od avionskih karata, dijelom zbog poreskih olakšica koje su date aviokompanijama.

Rast niskotarifnih avionskih putovanja devedesetih godina prošlog vijeka je doveo do pojave ideje o brzim, jeftinim putovanjima koja se mogu uklopiti u vikend i eliminisao noćne vozove u Evropi, koji su se uglavnom smatrali neprofitabilnim.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *