Ministarstvo finansija prati situaciju na tržištu: Akcize će smanjiti u slučaju znatnih poremećaja

Dodajte komentar

Cijene goriva u Crnoj Gori ponovo su drastično porasle, pa su od ponoći sve vrste goriva poskupjele od tri do deset centi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, eurosuper 95 i 98 poskupiće po tri centa i u narednih 15 dana koštaće 1,62, odnosno 1,66 eura, dok će cijena eurodizela biće veća deset centi i iznosiće 1,54 eura. Lož ulje će poskupiti takođe deset centi, na 1,51 eura. Posljednje promjene cijena bile su 1. avgusta, kada su sve vrste goriva poskupjele pet centi.

Kako će se novo poskupljenje odraziti na ostale aspekte svakodnevnog života građana ostaje da se vidi, ali čini se da je izvjesno i novo poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Kako bismo provjerili da li aktuelna vlada ima odgovor na novonastalu situaciju, pitali smo Ministarstvo finansija da li ima u planu smanjenje akciza na gorivo, kako bi u narednom periodu ublažila efekat cijena goriva. Međutim, iz ovog resora su istakli da barem u ovom trenutku do takvog poteza neće doći.

Ministarstvo finansija detaljno analizira situaciju, u kontekstu najavljenog povećanja cijena, takođe analiziramo i cijene u regionu, a imamo u vidu i da je turistička sezona u jeku. Ukoliko u narednom periodu dođe do većih poremećaja, svakako ćemo reagovati na adekvatan način – saopštili su “Danu” iz resora na čijem je čelu ministar Aleksandar Damjanović.

Prema odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun bi trebalo da bude 28. avgusta, dok će eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiti od 29. avgusta.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) nedavno je pozvala Ministarstvo finansija da u ovom kriznom periodu predloži Vladi da ponovo donese odluku o umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, u iznosu ne manjem od 40 odsto.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković obratio se nedavno dopisom ministru finansija, povodom činjenice da je odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja prestala da važi 27. februara.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *